Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

BAŞKENT’TE ÇİN FESTİVALİ

Geçtiğimiz haftalarda Ankara, çok renkli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi’nde 8 Şubat Perşembe günü uluslararası bir organizasyon olan Çin Festivali düzenlendi.
‘Çin Yeni Yılı’ vesilesiyle bu yıl Çin Gastronomi Festivali etkinliklerini Türkiye’de gerçekleştirdi. Çin’den gelen Çin Mutfak Birliği (CCA), Çin’in gastronomide önde gelen uzmanları ve master şeflerinden oluşan dokuz kişilik heyet, Ther-mopolium Gastronomi Akademisi’nde Çin ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek, Çin yemek bilimi ve kültürünü tanıtmak üzere başkentin önemli isimleriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Çin mantısı

Özellikle Çin’in Güney Kanton bölgesinde en lezzetlileri yapılan Çin mantısı, Çin’de çok yaygın. Ama onlar Kayseri mantısını da çok iyi biliyorlar. Yıllar sonra Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği’nde Kültür Müsteşarı olarak göreve başlayan, Türkiye’nin her yöresindeki yemeklerin lezzetine hakim olan ve Kayseri mantısını çok seven Ruilin Shi, Çin şeflerin yaptığı yemeklerin nasıl pişirildiğini çok güzel anlattı. Akademinin master şefi Deniz Orhun, Çinli meslektaşlarıyla buluşunca müthiş bir sinerji oluşturdu. Deniz Hanım zaten Türkiye’de en takdir ettiğim; donanımlı, yetenekli ve bir o kadar da mütevazı bir şef.

Köklü bir mutfak

Çin mutfağı, dünyanın en önemli mutfaklarından biri. Atölye çalışmasında kullanılan teknikler, Türk mutfak sanatına yakın olduğunu gösterdi. Dokuz Çinli şefin hazırladığı yemekler, Ankyra Restoran’da servis edildi. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, tüm etkinlikleri baştan sona kadar izledi. Akademinin müdürü Ebru Vural, organizasyonu iyi koordine etmiş, misafir-perverlik konusunda bize çok benzeyen Çinli konukları adeta evlerinde hissettirdi.

Çin lahanası çorbası, tatlı acı karides, tavuk ve karabiber soslu kızarmış çıtır mantar, kuzu pirzola, haşlanmış mantarla turp tavuk sosuyla, dana kıymalı kızarmış yulaf mantısı, tatlı patatesten yapılan aynı kabak tatlısına benzeyen tatlılar ve sunumları güzeldi.

Son yıllarda Çin-Türk dostluk ilişkileri artıyor. Yemek, bu ilişkilerin artmasında önemli bir yer tutuyor, ortak bir dil oluşuyor adeta... Çinli şef Çin mantısı tarifini anlatırken, bu ortak dili çok iyi hissediyorsunuz.

Haberin Devamı

Çin Gastronomi Federasyonu Başkan Yardımcısı Bian Jiang’ın ‘Çin Geleneksel Bahar Bayramı Yemek Kültürü’ konulu semineriyle etkinlik sona erdi.

BAŞKENT’TE ÇİN FESTİVALİ

BAGETTE BALIK

Malzemeler:

- 250 gr lagos balığı filetosu

- 1 adet soğan

- 1 adet yeşil biber

- 1 adet domates

- Çeyrek demet maydanoz

- 6 dilim baget ekmeği

- Bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- Yeterince pul biber ve tuz

BAŞKENT’TE ÇİN FESTİVALİ

Yapılışı: Soğanı ve sebzeleri ince ince kıyın. Balığı da çok ince dilimleyip bir kabın içerisinde tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Baget ekmeği dilimlerinin üzerine yerleştirip kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Önceden 160 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.