TRT’nin şu anda Reklam Tanıtım Tasarım Dairesi Başkanı olan Kürşat Özkök, 2009 yılında TRT HD Koordinatörü’ydü. Bir gün restorana geldiğinde, “Süreyya Bey, ‘Balık Ankara’da Yenir’ isimli bir program yapalım” dedi. “Neden olmasın?” diye cevaplayınca, kolları sıvadık ve Eymir Gölü’nden ilk anonsu yaptık. Daha sonra Çanakkale’den başlayarak, Ege kıyılarına kadar magazin çekimleri gerçekleştirdik. Gelibolu’da sardalyeyi, Çeşme’de trançayı ve Bodrum’da çiftlik balıklarını işledik. Bu görüntüleri ekrana aktararak, her programa Ali Şen, Vedat Milor, Haldun Dormen, İsmail Küçükkaya ve Şefika Kutluer gibi pek çok tanınmış ismi davet ettim. Faydalı bir yayın oldu.
Geçtiğimiz haftalarda Ankara’daki göllere büyükşehir belediyesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın ortak çalışması sonucu yavru sazanlar bırakıldı. Balıksız göller yakında balık kaynayacak. Ostim’de İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek kocaman bir göl yaptırdı. İçinde bir sürü balık çoğalıyor. Şimdilik avlanmak yasak.
Lezzetlisi Ankara’da
Yıllardır “En taze balık Ankara’da yenir” savı dolaşıyor ortada. Tam bir şehir efsanesi bence. ‘En lezzetlisi’ deseniz anlarım. Ama ‘taze’ derseniz, deniz kenarında yaşayıp, balık tüketenlere haksızlık etmiş olursunuz. Çünkü tüm canlılardaki gibi balıklarda da öldükten sonra sertlik oluşur. Bunun giderilmesi için en az 5-6 saat dinlendirilmesi gerekir. Ankara, mesafe olarak buna en uygun konumda. Denizden çıkar çıkmaz yenilen balığın, 5-6 saat dinlendirildikten sonra tüketilene oranla, lezzeti daha azdır.
Tüketim artmalı
Türkiye’de ortalama balık tüketimi, her geçen yıl geriliyor. Geçenlerde AB Bakanı Ömer Çelik’le bu konuda sohbet ederken; “Süreyya Bey, insanlar deniz kenarında yazlık yaptırıyor, villalarının bahçesinde sırtlarını denize dönerek, mangalda et pişiriyor” diye sitemde bulundu. Adanalı olmasına rağmen balığı çok seven
Çelik’e hak vermemek mümkün değil. Ama sağlıklı yiyeceklerin yaşamımızdaki önemi gündemden düşmeyecek ve denizi olmayan Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerden 4-5 kat az tükettiğimiz balığa talep fazlalaşacak.
Göllere yapılan yavru balık operasyonuyla, umudum iyice arttı. Zaten hiç tükenmemişti!
PATATESLİ SARDALYE OTURTMA
Malzemeler:
-1 kg. sardalye
-1 çay bardağı zeytinyağı
-3 adet patates
- 2 adet domates
-1 adet büyük boy soğan
-3 diş sarımsak
-1 limonun suyu
-1 su bardağı sıcak su
-4 adet defne yaprağı
-10 adet tane karabiber
- Çeyrek demet maydanoz
- Yeterince tuz
Yapılışı: Patatesleri, soğanları ve domatesleri halka halka kesin. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye aktarıp, önce soğanları ve patatesleri sonra da domates dilimlerini düzgünce sıralayın. Tuz, karabiber ve ikiye böldüğünüz sarımsakları serpiştirin. Üzerine orta kılçığını aldığınız sardalyeleri dizin. Limon suyunu, sıcak suyu ve kalan zeytinyağını üzerinde gezdirip, defne yapraklarını koyun. Kısık ateşte, patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Maydanoz serpiştirip, servis edin. Afiyet olsun.