Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki iki çılgın girişimcinin kurduğu midye çiftliklerini incelemek üzere yola koyuldum. Allah’ın insanlara sunduğu en ucuz, hatta kendiniz çıkarırsanız bedava protein kaynağıdır midye. Midyeyi çocukluğumdan beri tüketirim. Hem de doğal haliyle. Kaynar suyun içinde haşlayıp üzerine limon sıkmak her zaman ilk tercihimdir. Tahlillerimde de hiç öyle anlatıldığı gibi cıva falan çıkmıyor. Çünkü akıntının altında temiz sulardaki midyeleri tükettim yıllarca. Bandırma’daki üretim yerini gördükten sonra doya doya midye yiyeceğim artık.

Haberin Devamı

BANDIRMA’DA MİDYE ŞÖLENİ

Güvenli üretim

Balıkesir bölgesinin doğası; kuzunun, tavuğun, sebzenin ve meyvenin en iyilerinin yetişmesi için oldukça elverişli. Denizin açık rüzgar alması temiz olmasını sağlıyor. Uzun fizibilite çalışmalarından sonra Kapıdağ Yarımadası’nda, Banmid Su Ürünleri adıyla midye çiftliği kuran Volkan Ertaş ve Umut Çakmak, gıda mühendislerinin denetiminde yapılan üretimde midyenin her türlü özelliğini kontrol altında tutuyorlar.

Besleyici midye

Kalsiyum, selenyum, demir, magnezyum, fosfor ve vitaminler yönünden zengin olduğu kadar omega yağ asitlerince de yüksek orana sahip olan midye alırken kabuklarının kırık olmamasına dikkat edin. Denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölen midye çok çabuk bozulur. Yaz aylarında denizlerde üreyen zehirli yosunların bulaşma ihtimalinden dolayı tüketilmesi önerilmez. Çünkü bu yosunların bulaştığı midyeler sindirim yolu rahatsızlıklarına yol açar. İşte özel çiftliklerde üretilen midyelerde her türlü riskler ortadan kalkmış bulunuyor.

BANDIRMA’DA MİDYE ŞÖLENİ

Tavası ve dolması revaçta

Midye dolmaya bayılıyoruz. Tavasını tercih edenler de çok miktarda... Avrupa ülkelerinde, büyük tencerelerde çorba gibi pişirilip, yanında patatesle yenmesi çok yaygın. Belçika’nın Brüksel kentinde Grand Place meydanında adım başı midyeci var. Hem de çalışanların çoğu Türk. Bu mekanlarda midyenin envaiçeşidi yapılır. En tanınmış restoranı da Chez Leon’dur. Belçika’da yemek denince akla ilk ve hatta tek midye gelir. Türkiye dışında midye dolmanın yapıldığı başka ülke görmedim. Belki biz de ileride siyez bulgurlu midye gibi türevlerini üretebiliriz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de midye tüketiminde önemli derecede artış olacağına inanıyorum. Zor koşullarda çiftliklerde üretim yapanları desteklemek, protein açığımızın kapanmasına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

BANDIRMA’DA MİDYE ŞÖLENİ

MİDYE PİLAKİSİ

Malzemeler

50 adet iç midye

2 adet domates

1 adet soğan

2 adet patates

1 adet havuç

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 su bardağı sıcak su

1 adet limon

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Midyelerin sakal olarak adlandırdığımız kıllarını kesin. Tencerede yağı ısıtıp, soğanı kavurun. Doğrayıp, kabuklarını çıkardığınız domatesleri ekleyip, karıştırın. Midyeleri, haşlayıp doğradığınız havuç ve patatesleri sıcak suyla birlikte tencereye ekleyin. 20 dakika pişirip tencereden almaya yakın limon suyu, karabiber ve tuz ekleyin. Afiyet olsun.

BANDIRMA’DA MİDYE ŞÖLENİ