Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İspanya’ya gidip de sadece Madrid’te kalmak, damaklarınızın mutsuz dönmesine yol açar. Orada her bölgede güzel lezzetlere yelken açmalısınız. Toledo, San Sebastian ve Barselona lezzet merkezlerinin sadece birkaçı.

Erken saatlerde Madrid’ten Getaria’ya yol aldık. Oğlumun İspanyol arkadaşı Nicanor Tocina müthiş bir damağa sahip, en az bizim kadar heyecanlı. Beş saat süren yolculukta ilk durağımız 143’üncü km.’deki mola yeri.

Madrid - Burgos karayolunda Aranda de Duero’da artizanal üretim yapan bir restoran olan Milagros’ta her şeyin doğalını buluyorsunuz.

Haberin Devamı

Doğal lezzetler

Milagros’un yanında kuzular serbest. Tavuk sesleri ve cıvıltılı bir çiftlik...

Restoranda dev bir fırın var. Domuz (cochinillo) ve süt kuzusu (lechazo) özel odunda pişiriliyor. Çiftlikteki vahşi domuzların jambonları ve bu jambonlardan yapılan sandviçler çok ilgi görüyor. Birazdan ‘Dünyanın En İyi Balıkçısı’ olarak gösterilen Elkano’ya gideceğimiz için fazla yememeye çalışıyoruz.

Yassı balıkların mekanı

San Sebastian’a 45 dakikalık mesafede sahil kasabası Getaria’nın ünlü balık mekânı Elkano’ya geldik...

Kapıda koltuk değnekleriyle bizi karşılayan patronun oğlu Aitor Arregi, yanımıza gelip önerilerini sıraladı. Teknelerin her gün balığa çıkıp kendileri için yakaladıkları balıkları sunduklarını söyledi. O nedenle menüdeki balık sayısı kısıtlıydı. Ama bence kalkan, dil balığı ve diğerleri demek lazım.

800 gram ağırlığındaki dil balığı göz kamaştırıcı ama Elkano’da kalkan balığı yenir. Sirkeli bir sosta bekletip kömür ızgarasında bütün pişirilen kalkanı yemek için bile Elkano’ya gidilir. Barbunya balığı ciğeri, karides ve ıstakoz da çok lezzetliydi.

Balık gerdanı

Aitor, kokotxa balığının gerdanının çok nefis olacağını anlatıyor. Uykulukla çağrıştırdı hemen, deneyelim dedim. Olağanüstü bir lezzet. Yaratıcılığın sonu yok gerçekten, uykuluğun balık versiyonu…

Kendi yaptıkları peynirli dondurmayı orman meyveleriyle süsledikleri tatlı, kalkan balığının üzerine duble etki yaptı damağımızda. Deniz manzarası yok, sezonu olmayan ürünler yok, tek yol lezzet dedirten, Michelin yıldızlı bir restoran Elkano.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’nda bu kalitede bir restoran açık ara rakipsiz ‘dünyanın en iyisi’ tahtına oturur.

Çöp şişte lahos ciğeri

Malzemeler
250 gr. lahos ciğeri
1 çay kaşığı sebze tozu
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı dağ kekiği
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı: Lahos ciğerini kuşbaşı doğrayın. Bir kaba sızma zeytinyağı, sebze tozu, pul biber ve dağ kekiğini koyup karıştırın. Lahos ciğerini karışımın içine ekleyip 20 dakika boyunca dinlendirin. Çöp şişleri soğuk su dolu bir kapta bekletin ki ızgarada yanmasın. Lahos ciğerlerini çöp şişlere takıp ızgarada çevirerek 4 dakika pişirin. Afiyet olsun.