Kırlangıç oltaya gelirse tekneye çıkarılana kadar birlikte dolaştığı hayat arkadaşı da yanında gelir, onu da yakalamak kolaylaşmıştır artık. Kırlangıç balıkları, eşiyle veya sevgilisiyle dolaşır. Birinin başına bir şey gelse diğeri asla onu terk etmez
Kırmızı renkli, üzerinde lacivert ve gri tonları bulunan kırlangıç balığı, güzeller güzeli bir deniz efsanesidir. Denizlerin en duygusal balıklarından biridir. Hayat arkadaşına son derece sadık, haysiyetli bir balıktır.
Kırlangıç avlamaya giden balıkçılar yanlarında zıpkın veya kepçeyi hazır bulundururlar. Yemle dibe salınan oltaya kırlangıç vurursa tekneye çıkarılana kadar birlikte dolaştığı hayat arkadaşı da yanında gelir, onu da yakalamak kolaylaşmıştır artık. Tıpkı angut ve turna kuşları gibi kırlangıç balıkları, eşiyle veya sevgilisiyle dolaşır. Eşlerden birinin başına bir şey gelse diğeri asla onu terk etmez.
Balıkçının gözlerine bakar
Asıl acıklı serüven, oltaya yakalandıktan sonra başlar. Ağzına iğne batınca kırlangıç balığı ağlamaya başlar. İnilti şeklindeki bu ağlama, teknede daha çok hissedilir. Bu esnada kendisini yakalayan balıkçının gözlerinin içine bakar kırlangıç balığı. Pek çok balıkçı bu yüzden kırlangıç tutmaktan imtina eder. Yavrularına Derviş adı verilir. Balıkçılar bu dervişleri “Büyü de gel” diyerek denize bırakır.
Ağzı çok büyüktür ama dişleri keskin değildir. Göğüs yüzgeçlerinin ön yanında üç adet sakal vardır. Bu sakallar balığın dipte yürümesini, kumları, çakıl taşlarını karıştırmasını sağlar. Yaşamını diplerde geçiren kırlangıcın karnı bu yüzden beyazdır. Göğüs yüzgeçlerini açtığında gökkuşağını andırır. Rengi biraz pembe olanı, diğer bir çeşidi Öksüz’dür. Benekli Kırlangıç, Mazak, Dikenli Öksüz gibi diğer çeşitleri de vardır.
30 metre uçarlar
Kırlangıçların ortalama boyları 60 cm.’dir ama uzunlukları 80 cm.’ye, ağırlıkları 10 kg.’ye ulaşanlarına da rastlanır. Yaz aylarında midye tarlalarının bulunduğu bölgelerde yaşayan kırlangıçlar, kışın İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın derinliklerine iner. Göğüs yüzgeçleri kanat gibi olduğundan havada 30 metreye kadar uçabilme yeteneğine sahiptirler.
Beyaz eti çok lezzetli
Kırlangıç, en lezzetli beyaz ete sahip olan balıklardandır. Kafası, kuyruğu, kemiği ayrı birer lezzet harikasıdır. Buğulama veya çorba hazırlarken mutlaka karışımın içine kemik parçalarını koyun. Tavası da bir hayli makbuldür ancak çorbasının veya buğulamasının tadına doyum olmaz.
Sevgililer Günü geçeli iki gün oldu. Bu enfes balığı geçen hafta anlatsaydım herhalde hiç kimse acıklı hikayesinden sonra ağzına sürmek istemezdi. Yeryüzünde aşk yaşayan tek canlı insan değil; yüzen, uçan pek çok yaratık bu güzel duygudan nasibini almıştır. Önümüzdeki yıl Sevgililer Günü’ne kadar aşksız ve sevgisiz kalmayın. Hafta sonunuz güzel geçsin.
KIRLANGIÇ ÇORBASI
Malzemeler
* 1.5-2 kg. kırlangıç balığı
* 1 yemek kaşığı beyaz şarap
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Yarım limonun suyu
* 1 tatlı kaşığı krema
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 3 diş dövülmüş sarımsak
* Yarım demet maydanoz
* 4 adet defne yaprağı
* 1 adet paprika
* 1 adet dolmalık yeşil biber
* 1 dal kereviz sapı
* Yarım metre tülbent
* Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı
Suyla doldurulmuş derin bir tencereye balığı koyun. Limon suyu, kuru soğan, şarap, tuz ve karabiberleri ekleyerek kaynatın. Kaynamaya başladıktan üç dakika sonra tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Sarımsakları, ince ince doğradığınız kereviz sapını, paprika ve biberi ekleyip dört dakika kavurun. Diğer tencerenin suyunu tülbentten süzerek sekiz kepçe ilave edin. Defne yapraklarını ekleyerek 20 dakika daha pişirin. Ayıkladığınız balıkları tencerenin içine döküp karıştırın, çiğ kremayla bağlayın. Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirin. Afiyet olsun.