Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Balık pişirirken ya da sipariş verirken aklınızda bulunacak birkaç öneriyle yemeğinizi leziz hale getirebilirsiniz.

* İYİ LAKERDANIN ADRESİ KARADENİZ
Kızkulesi’ni geçince Marmara’nın suyu 3-4 derece daha sıcak. Yakaladığınız torikten istediğiniz kıvamda lakerda çıkmaz. Lodosta yakalanan toriğin eti gevşek olur, lakerdası güzel olmaz. İlle de Karadeniz olmalı veya Boğaz’da yakalanmalı.

* LÜFER, BOĞAZ VE KARADENİZ
Karadeniz’in soğuk sularında yağlanan lüfer balığının Marmara ve Çanakkale’de yakalananı saman gibi. Karadeniz ve Boğaz lüferini bütün olarak ızgarada pişirdikten sonra damağınızda şimşek çakar. Dakikalarca lezzeti kalır. Balığın içini temiz bir fırçayla temizlemezseniz, kan pıhtısı acılaştırır lüferi.

* YAKALANMA FARKI LEZZETİNİ ETKİLİYOR
Ağla yakalanan kalamarlar, henüz canlıyken ve birbiriyle temas ederken omuriliğe benzeyen kalker çubuğu denen organlarıyla vücutlarına bir sıvı yayılır. Bu sıvı, hafif bir acılık oluşturup kalamarın tadını bozar. Oltayla yakalananlar teknede, içinde deniz suyu olan livar denilen bölümde tutulur. Önemli ölçüde lezzet farkı vardır olta kalamarında.

* FENER BALIĞINA LİMON SUYU...
Derin diplerde yaşayan balıklar, ortamın kokusunu da beraberinde getirirler atmosfere. Özellikle fener balığının filetosunu çıkardıktan sonra limon suyunda yarım saat bekletip pişirmeli.

* YAZ BARBUNU ‘KOKUYOR’ DEDİRTİR
Havalar ısınınca barbunyalar, derinlerden çıkarak sığ dere ağızlarında dolaşır ve tatlı sulardan gelen lüvyonların arasında yem arar. Tatlı su ve deniz arasındaki delta bölgesinin kokusu balığa siner. “Bu balık kokuyor” söylemlerinin nedeni budur.

* SARPAYI HEMEN TEMİZLEYİN
Sarpa gibi otçul balıkları temizlemezseniz, yoğun ot kokusu vücuda siner. Çok baskın olan bu kokunun gitmesi uzun zaman alır.

* KABUKLULARA DİKKAT EDİN
“Denizden çıktığı gibi, çiğ olarak yutarım istiridyeyi” demek hava atmak için söylenir. Bu şekilde yemek sakıncalı. Büyük bir kavanoza su koyun, 1-2 kaşık tuz ve bir yemek kaşığı mısır irmiği ekleyip istiridyeyi bekletin.

Haberin Devamı

Fener balıklı lazanya

Haberin Devamı

Yapılışı: Balığın kuy-ruk kısmını kuşbaşı doğrayın. Soğanları pembeleştirin. Sa-
rımsağı, kıyılmış bi-
beri ve fener balığını soteleyin. Domates, tuz ve karabiberi ekleyip iki dakika çevirin. Lazanyayı haşlayıp tek sıra halinde yağlanmış tepsiye dizin, üzerine harcı yayın. En üste rendelenmiş kaşar peyniri döküp, galeta unu serpin. 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.

Malzemeler: n 1.5 kg fener balığı
n 4 lazanya n 2 orta boy domates n 2 sivri biber n 1 diş sarımsak n 1 küçük boy soğan n 1 yemek kaşığı sıvı yağ n 100 gr. kaşar peyniri n Yarım su bardağı galeta unu n Yeterince tuz ve karabiber