Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

THY’nin İstanbul - Dakar uçağı önce sabaha karşı Moritanya’nın başkenti

BALIK CENNETi DAKAR

Nouakchott’a iniyor ve yolcu indirip İstanbul yolcularını alıp tekrar havalanıyor. Dakar havaalanına alçalmaya geçtiğimizde parçalı sis olduğunu görünce “Eyvah!” dedim, “Pas geçeceğiz galiba...”
Dediğim oldu, belki de iyi oldu. Okyanus sahilinde dolaşmış olduk. Senegal’in geleneksel ‘King’ tekneleri denizin üzerinde ölümlerini bekleyen balıkları avlıyorlardı.

BALIK CENNETi DAKAR
Lahos ve mercan bol
Türkiye’de balık tezgahlarında gördüğümüz lahos ve mercan balıklarının önemli bir kısmı Senegal’den Türkiye’ye ithal ediliyor. Elbette ki İskenderun Körfezi’nde yakalanan lahos ile Saros’un mercanı kadar lezzetli olmuyor. Okyanus plankton yönünden zengin değil, deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı da balıkların lezzetini etkileyen diğer bir faktör. Istakoz, karides, istiridye, midye çok bol. Okyanus kenarındaki balıkçılarda sudan ucuza canlı istiridye yiyebilirsiniz. Bedava protein kaynağı midyeleri mangalda pişirmeye de öğle saatlerinde başlıyorlar.

Haberin Devamı

Restoran sayısı az
Kişi başı milli gelir bin doların altında Senegal’de. Dolayısıyla dışarıda yemek yiyen sayısı az. Bu durum restoranların çoğalmasına ve gelişmesine engel oluyor. Yine de Afrika’nın önemli limanlarından olduğu için gelişmeye ve büyümeye açık. Limanda güzel bir Lübnan restoranı var. Falafel ve humus gibi damak tadımıza uygun yemeklerle başlangıç yapıp ana yemek olarak gambas (karides) söylerseniz keyfiniz yerine gelir. Mangalda pişirdikleri karideslerin denizden birkaç saat önce çıktığı belli oluyor.
Yıllardır Dakar’da yaşayan İstanbullu bir hanımefendinin önerisi üzerine National Park’taki Terou - Bi Otel’in üç restoranından biri olan Le Gastronomique, zengin mönüsü ile okyanusun dibinde güzel bir atmosferde önerebileceğim bir yer. Elbette sigara içen sayısı azımsanmadığı için herkes açık alanı seçiyor. Akvaryumda canlı langustlar, deniz kestaneleri, balıklar, balık cennetinde olduğunuzu hatırlatır gibi duruyorlar. Hepsinden deniyorum tabii ki. Okyanus kenarında iyot kokusuyla deniz ürünleri tadımı yapmak başlangıçtan itibaren olumlu yaklaştırıyor sizi her şeye.
Güvenlik tedbirleri çok sıkıcı. Restorana girene kadar otelin nizamiyesinin dışında başlıyor aramalar, en az iki-üç yerde cihazlarla arama yapılıyor. Ne yapalım her şey emniyet için, huzur için deyip birkaç dakikalık sıkıcı anları unutuveriyorsunuz.
Limak ve Summa büyük bir havaalanı inşaatına başlamış. Senegal ile ülkemiz arasında fırsatlar yaratılabilir.

Haberin Devamı

KALAMAR SALATASI

BALIK CENNETi DAKAR

Malzemeler:
- 1 kg. kalamar 4 4 kiraz domates 4 4 dolmalık biber 4 20 dolma zeytin
- 100 gr. kornişon turşu
- Çeyrek demet maydanoz 4 Çeyrek demet dereotu
- 1 limonun suyu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Uzunlamasına doğranmış kalamarları haşlayın. Domatesleri halka, biberleri şerit şeklinde kesin. Kalamar, zeytin, biber ve ince doğranmış zeytinlerini karıştırın.
Turşu, maydanoz ve dereotu ekleyin. Limon suyunu zeytinyağıyla karıştırıp malzemelerin üzerine gezdirin. Afiyet olsun.