İnsanlık tarihi boyunca balığa farklı kültürlerde bir takım simgesel değerler atfedilmiştir.
Deniz berekettir
Eski insanların inanışlarının çoğunda deniz bereketi temsil eder. Gündelik yaşamımızda
Yunus kurtuluştur
Denizatı uğur, zarafet, güven, okyanusların gücünü ve güvenli yolculuğunu simgeler. Balina yeniden hayat bulmayı ve denizin gücünü; yunus balığı kurtuluşu ve zaferi; sazan dilimizde dolanan saflığın tam tersine cesaret, dayanıklılık, başarı ve iş zekasını temsil eder. “Sazan gibi atlama hemen” sözü, oltaya cesaretle atlayıp takılan balıkların durumundan doğdu herhalde!
Tutarsız ahtapot
Ahtapot renk değiştirme özelliği ile tutarsızlığı; ıstakoz uzun ömür, varlık ve evliliği, som balığı sonsuz yaşamı, coşkunluk, gençleştiricilik ve ölümsüzlüğü; kum midyesi aşkı, sevgiyi; istiridye güçlü, seksi erkeği; yengeç ayın değişken biçimlerini; denizyıldızı ilahi aşkı ve yeniden doğuşu temsil eder. Lüfer, denizlerin hırçın balığı olduğundan güç ve kuvveti simgeler. Kılıç balığı, gagasında bulundurduğu silahla savaşçılığı; dülger balığı uysallığı temsil eden balıklardır.
Tarih boyunca söylenenlerle günümüzdeki işlevler örtüşüyor. Bundan böyle elinize aldığınız her deniz ürününü tüketmeden önce bir dakika düşünüp “Sen neymişsin be ağabey!” deyip yüzleşmek gerekir.
BAHARATLI PALAMUT
Yapılışı: Palamut balığını temizleyip takozlar şeklinde doğrayın. Una bulayın, tavada zeytinyağını ısıtıp balığın her iki tarafını kızartın. Soyulmuş ve doğranmış sarımsakları, ince doğranmış maydanozları ve ekşi elma suyunu bir kasede karıştırın. Karışımın yarısını bir tencerenin dibine yayın, üzerine palamut dilimlerini dizin ve tuz, karabiber, zencefil ilave edin. Kalan maydanoz karışımını ve sirkeyi
balığın üzerine gezdirin. Kısık ateşte
10 dakika pişirin. Afiyet olsun.