Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Kurban Bayramı’nızı en içten duygularımla kutlarım...

Ağustos ayının sonlarına doğru sardalyalar iyice yağlanır. Mangalın sönen ateşine asma yaprakları yetişir. İkilinin uyumu ünlü ‘Asma Yaprağında Sardalya’ tarifini yaratmıştır. Bağ bozumu zamanı bu muhteşem ikili çok yakışır birbirine.
O yüzden ağustos ayını çok severim. Ama bu yıl aynı sevinci yaşayamıyorum.

Türkiye’de bağcılık ve şarapçılık sektörünün gelişmesine ömrünü harcayan Mehmet Başman sessiz sedasız aramızdan ayrıldı. Tören istemedi, kimseyi üzmek, yormak istemediğini vasiyet mektubunda yazarak sade şekilde ebediyete intikal etti.

Haberin Devamı

1998 yılında Cumhuriyet’in 75’inci yıl kutlamalarını gerçekleştirmek için Belçika’da Mons NATO Karargahı’nda kutlamaların yemek bölümünü icra ettim. 75 çeşit yemekle yabancıları büyülemiştim.

Tokat’tan topladığım narince yapraklarından yaptığım sarmadan, valizimde kuru buzla taşıdığım hamsiye, manda kaymağından ayva tatlısına, saray usulü soğanlı yumurtadan hünkar beğendiye kadar mutfağımızın güzide yemeklerini sergilemiş, çok yorulmuştum.

Son gün BX denilen Nato subaylarının vergisiz alışveriş kantinine uğradım. Marka giysiler, peynir, şarap, viski ve puro çeşitleri çok fazlaydı. Bizim şarapları görünce çocuklar gibi sevinmiştim. Yorgunluğum bitivermişti.

Dünya tanıdı

Yıllar önce Endonezya’nın başkenti Cakarta’da ünlü Gran Melia Oteli’nde
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıközle mutfağımızı tanıtıyorduk. Yemeklerimizi tadan gazetecilerden çok beğeni almıştık.

Birkaç gün sonra ünlü Indonesia Tatler dergisi Genel Yayın Yönetmeni Maria Lukito yemeklerimize övgüler yağdıran sözleriyle ve ‘Dünyanın En İyi Şarapları Türkiye’de Yetişiyor’ manşetiyle dünyanın dikkatini çekmişti.

Oğlunun doğum günündeydi

Cumhuriyet’in kurulduğu yıllardan beri başkent Ankara’da yakın tarihe tanıklık eden Mehmet Başman, şu anda Sheraton Oteli’nin bulunduğu bağlardan bir dünya markası çıkardı. Ömrünün sonuna kadar çalıştı. Sevda - Cenap And Vakfı kanalıyla reklamını istemediği ne hayırlar, ne iyilikler yaptı şu fani dünyanın insanlarına, öğrencilerine, 7’den 70’e pek çok kişiye...

Haberin Devamı

Mehmet Bey en son ailesiyle, oğlu Murat Başman’ın doğum gününü Trilye’de kutladı. O

BAĞLAR YETİM KALDI
imparatorluk kuran mütevazı insan, Ankara’nın tüm fırtınalarında
sadece birazcık sallanan, ama hiç yıkılmayan çınarıydı.

Bu yıl asmaların boynu bükük. Güle güle Mehmet Ağabey… Bize mutlu anlar yaşattığın için hep yaşayacaksın.

PALAMUT TAVA

BAĞLAR YETİM KALDI


Malzemeler:

- 2 iri palamut balığı
- 2 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı un
- Tuz

Yapılışı: Palamutları takozlar şeklinde dilimleyip tuzlayın. Una buladıktan sonra sıvı yağda 4 dakika pişirin. Tereyağını erittiğiniz ayrı bir tavada 2 dakika daha çevirin. Afiyet olsun.