Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Yaz ayları süratle geçip, eylül ayına gelindiğinde hem hüzün hem de sevinç yaşanır. Tatil bitmiştir artık, deniz mevsimi kapanmıştır ama balık mevsimi başlamış, başka güzellikleri karşılama zamanı gelmiştir. Bu güzelliklerden bir tanesi istiridyedir. Bizde pek tanınmasa da Galway’de her yıl festivali düzenlenir. Ben de bu eylül, istiridye şölenine tanıklık ettim.

ATLANTİK’TE İSTİRİDYE ŞÖLENİ

En eski festival

Dublin’den trenle iki saat süren yolculuktan sonra Galway’e geliyoruz. Kitap okurum diye planladığım yolculukta, gözlerimi açarak adeta dinleniyorum. Yeşile doyan gözlerim gülümsüyor. Her taraf mera ve büyükbaş hayvanlarla dolu. Hiç çoban göremedim!

Haberin Devamı

4 milyon nüfuslu İrlanda’da 60 milyon civarında büyükbaş hayvan var. Deniz ülkesinde hayvancılık bu denli önem kazanmış ve et fiyatları çok ucuz.

1954 yılında az nüfuslu şirin bir kasaba olan Galway’de Great Southern Oteli’nin sahibi Brian Collins, oteldeki müşterinin azlığından şikayet edip, aşçısıyla sohbet ederken aklına yemek menüsüne istiridyeyi dahil etmek gelmiş. Böylece festivalin ilk adımları atılmış.
Ertesi yıl eylül ayında 34 katılımcı ile ilk festival yapılmış.

İstiridye güzeli

Galway’in hırçın ve soğuk denizinde hemen şehrin yanı başındaki yataklarda yetişen nefis istiridyeler, sağlık iksiri ve kolesterolü sıfır olan bir protein kaynağı. Enerji verir insana, cinsel gücü artırdığı ve Kazanova’nın sabah kahvaltısında bile 40-50 adeti yuttuğu söylenir.

Belediye Başkanı Pearce Flannery, aynı zamanda Festival Komitesi Başkanı. Çeşitli ülkelerin bayrakları ve belediye bandosunun marşlarıyla Mr. Flannery açılış yaptıktan sonra, Atlantik kıyısındaki kabuklu lezzet şöleninde sadece istiridye değil, kidonya ve sülünesde limon eşliğinde ikram edildi. Her yıl festivali, şehri ve ülkeyi temsil edecek bir istiridye güzeli seçiliyor. Bu güzel, yıl boyunca aktivitelerin ve festivalin yüzü oluyor.

Guinness, festivale damgasını vurmuş. Çünkü ilk gün ‘Guinness İrlanda İstiridye Açma Şampiyonası’ ile başlıyor. Zaten Guinness’in müzesinde de ıslık çalan istiridye, ziyaretçiler arasında en çok ilgi çeken yer.

Haberin Devamı

Alışmak mı zor vazgeçmek mi? İstiridye yemeye alışmak için bence dünyada çok yaygın olan çiğ tüketimden ziyade fırında pişirerek başlamalısınız. İşte o zaman vazgeçmek gerçekten zor!

ISPANAKLI İSTİRİDYE

Malzemeler:

8 adet istiridye

Yarım kilo ıspanak

1 adet soğan

4 yemek kaşığı taze krema 4 1 kahve fincanı elma sirkesi 4 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: İstiridyeleri açın, tuz serpiştirip 5 dakika haşlayın. Daha sonra üzerlerine sirke döküp, fırın tepsisine yerleştirin ve kapaklarını kapatıp 5 dakika orta dereceli fırında pişirin.

Tavada zeytinyağını ısıtın, doğradığınız soğanları koyup, fırından çıkarılmış istiridyelerin suyunu ve tepsideki sosu da ekleyip biraz kaynatın. Kıyılmış ıspanak, tuz ve karabiber ilave edip çevirin ve kremayı koyun. İstiridyelerin üzerine hazırlanan karışımı bölüştürüp servis yapın. Afiyet olsun.