Yeryüzünde aşık olan tek canlı türü biz değiliz. Denizler altında da çılgın, ölümcül ve sadakati güçlü aşklar yaşanıyor
Sevgililerin ayı şubata bu yıl sanki kış mevsiminde değilmişiz gibi girdik. Güneşli günlerle sıra dışı bir kış geçiriyoruz, sanki kalp atışlarımız daha bir hızlı atıyor. Bu yıl Sevgililer Günü daha canlı geçecek gibi hissediyorum. Duyguların beslenmesi, karamsarlığa yer bulmamasında güneşli havaların rolü büyüktür. Ama yeryüzünde aşk yaşayan tek canlı türü biz değiliz. Denizler aleminin aşk hayatına bir göz atalım.
ÖMRÜNDE BİR KEZ AŞK
Ege Denizi, Akdeniz, Saroz Körfezi gibi bölgelerde görülen orfoz balığı ‘hermafrodit’tir (çift cinsiyetli). İnsanlardan korkmayan, siz denize daldığınızda yanınıza gelip gözlerinize bakan dingin, masum, ağırbaşlı balık orfoz, hayatının çok büyük bölümünü dişi olarak geçirdikten sonra 18 yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolur. Yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.
Erkek olunca da bir seferliğine dişiyi dölleyip ölürler. Karşı cinsle aşk ilişkileri çok kısa süren orfoz balığının bugüne dek erkeğini yakalayan balıkçıya hiç rastlanmadığı söylenir.
EGE’NİN AFRODİTİ ÇİPURA
Çipura da çift cinsiyetli bir balıktır. Üç yaşına kadar yani ortalama 30-40 cm. olana kadar erkektir. Bu yaştan itibaren dişilik özelliklerine bürünür. Ege ve Akdeniz’de sürüler halinde dolaşan çipuralar yumurtalarını bırakmadan önce Kardak’a gider. Burada Yunanca fikia (badem yaprağı) adı verilen erotik yosuna sürtünerek bir süre keyif turu atarlar.
Kardak Kayalıkları’na bu erotik yosun yüzünden akın eden balıkları avlama yarışına giren balıkçılar sayesinde az kalsın yakın tarihte Yunanistan’la aramızda savaş bile çıkacaktı.
ÇILGIN AŞIK KIRLANGIÇ
Denizler aleminin en duygusal, haysiyetli ve hayat arkadaşına son derece sadık balığıdır kırlangıç. Denizlerin derinliklerinde hep eşiyle veya sevgisiyle birlikte dolaşır.
Kırlangıç avlamaya giden balıkçılar yanlarında zıpkın veya kepçeyi hazır bulundurur. Yemle dibe salınan oltaya kırlangıç balığı vurup oltaya yakalanırsa tekneye çıkarılana kadar birlikte dolaştığı hayat arkadaşı da yanında gelir. Kepçeyle onu da yakalamak mümkün olur. Eşlerden birinin başına bir şey gelse diğeri asla onu terk etmez. Beyaz eti çok lezzetli, kırmızı renkli, üzerinde lacivert ve gri tonları bulunan kırlangıç balığının serüveni yakalandıktan sonra acıklı bir hal alır. Ağzına olta batınca balık ağlamaya başlar.
Öğrencilik yıllarımda yakaladığım balıklara davranışım çok farklıydı. Ama şimdi göz göze gelince bir canlıyla sanki onun benden istediğini anlıyormuş gibi serbest bırakıyorum.
Zaman ilerledikçe daha mı duygusal oluyor insan?
MiDYELi ORFOZ BUĞULAMA
MALZEMELER: n 1,5 - 2 kg orfoz balığı n 16 adet midye n 1 su bardağı balık bulyon (stok)
n 4 su bardağı su n 1 adet limonun suyu n 8 adet tane karabiber n 1 adet kereviz sapı n 1 adet dolmalık yeşil biber n 1 adet paprika n 1 kahve fincanı beyaz şarap n 2 yemek kaşığı tereyağı n 1 yemek kaşığı krema n 1 çay kaşığı sebze tozu n 4 adet defne yaprağı n 4 adet haşlanmış karides n 1/4 demet maydanoz n Yeterince tuz
HAZIRLANIŞI:
Orfoz balığını fileto çıkarıp dört parçaya bölün. Derin bir tencereye balık bulyon, su, ince kıyılmış biber, paprika, kereviz sapı ve defne yapraklarını koyup çok ağır ateşte pişirin. Kılçığı da karışımın içine bırakıp kaynamaya başlayınca balık filetolarını, tane karabiber, beyaz şarap, sebze tozu, limon suyu ve tereyağını da ekleyerek 10 dakika daha pişirin. Ateşten almadan üç dakika önce soğuk tuzlu suda kum torbalarını temizlediğiniz ve sakalını kestiğiniz midyeleri ekleyin. Kremayı karıştırıp bir dakika daha pişirin.
Servis yapacağınız kaplara balıkları paylaştırıp üzerine haşlanmış karides ve ince kıydığınız maydanozları ekleyin.
Afiyet olsun.