Hayatı, yaşanabilir kılan insanlar; aşkı, aşk yapansa duygulardır... Duyguların zirveye tırmandığı gün 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaştı. Restoranlarda rezervasyon tamam gibi. Ama her sevgiliye yetecek kadar sandalye yok. Bir gün öncesini ve sonrasını da dahil mi etsek acaba? Hem restoranlar sevinir, hem de 14 Şubat’ta yer bulamayan sevgililer.
Tüm işletmeler Sevgililer Günü’ne özel aşk menüsü yapma yarışındalar. Kalpli pastalar, özel çikolatalı sufleler ve afrodizyak olduğuna inanılan ürünler.
Balık lokantalarında iş kolay. Kazanova’nın kanıtladığı baş yiyeceği istiridyeyi afrodizyak ürün olarak Sevgililer Günü’nde ön safhalara çıkarmak gelenek oldu. Seksin tamamen beyinde olmadığına inananlar, cinsel gücü artırdığını şiddetle savunmaktalar. Bunun için de düzinelerce istiridyeyi limon sıkıp mideye indirenlerin sayısı çok.
Yerli istiridyenin boyutları oldukça küçük, ithallerin de canlı olmasına dikkat etmezseniz Sevgililer Günü’nüz kabusa dönüşebilir.
Midye de revaçta
Kara midye ülkemizde çok miktarda çıkarılıyor. Ama nedense hep pilavda ısrar ediliyor, dolması yapılıyor, aynı alışkanlık kabak çiçeğine de yansımış durumda.
Dolmadan vazgeçsek de karbonhidrata boğulmadan bol bol yesek şu midyeleri. Tanrı’nın insanlara sunduğu en ucuz protein kaynağı. Belçika’dan ithaller gibi pek dolgunlarına rastlayamıyoruz. Ağır metalle suçlanan midyeyi çok tüketmemeniz ve temiz olduğuna emin olduğunuz akıntılı denizden temin etmeniz gerekir.
Çoğu buğday tarlası otoyolların yanı başında, başaklar yanlarından geçen binlerce aracın egzozundaki dumandan nasibini alıyor. Ekmek de mi yemeyelim o zaman?
Safranı mutlaka kullanın
Midye marinata, buğulama, balık çorbası yaparken bir tutam safran atın içine. Padişahların vazgeçemediği afrodizyak ürün safrandır. Deniz ürünlerinde kullanmak pek yaygın değil ama gerçekten lezzet artırıcıdır. Denge özelliği zaten sarayda
kanıtlanmış.
İçkilerinizi seçerken kırmızı, koyu renkli değil, beyaz, açık renklileri ve flüt ayaklı kadehleri tercih edin. Kadeh kaldırırken vücudunuzun ısısı içkinize geçip ısıtmaz ve şeffaf şekliyle sevgilinizin gözlerinin içini görürsünüz!
SAFRANLI KIRLANGIÇ ÇORBASI
- 1,5 - 2 kg. kırlangıç balığı - 2 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 elmanın suyu - 1 tatlı kaşığı çiğ krema - 1 diş dövülmüş sarımsak - Yarım demet maydanoz - 4 adet defne yaprağı - 1 adet paprika - 1 adet dolmalık yeşil biber - 1 dal kereviz sapı - Bir tutam safran - Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: İçi suyla doldurulmuş derin bir tencereye balığı koyun. Elma suyu, defne yaprakları, safran, tuz ve karabiberi ekleyerek kaynatın. Kaynamaya başladıktan üç dakika sonra etlerini ayırın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Sarımsağı, ince ince doğradığınız kereviz sapını, paprika ve yeşil biberi ekleyip dört dakika kavurun. Diğer tencerenin suyundan sekiz kepçe ilave edin. Balık etlerini tencerenin içine döküp karıştırın ve çiğ kremayla bağlayın. Servis yaparken üzerine maydanozları serpiştirin. Afiyet olsun.