Şubat ayı gelince, tezgahlarda kırlangıç ve kefaller bollaşır nedense... Sevgililer Günü yaklaşınca her yıl bu balıklar, denizler aleminden tezgahlara doğru yol alır. Geçtiğimiz hafta Ankara Ulus Balık Hali, cıvıl cıvıldı.
7 TL’ye sardalya ve kefal o kadar boldu ki, anlatamam. Neden insanlar yerli balıklarımızla ilgilenmez? Norveç’ten gelen somona gösterilen ilginin birazı kendi balıklarımıza gösterilse keşke!
Kırlangıcın aşkı
Kanatlarıyla denizin üzerinde 30 metre uçabilme yeteneğine sahip olan kırlangıç, her yıl Sevgililer Günü’nde adından bahsettirir. Geçen yıl şubatta Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde geçimini küçük teknesiyle balık tutarak sağlayan yaşlı balıkçı, iki sevgiliyi yakalamanın hüznünü yaşıyordu. Bu iki balığı denizlerden ayırmasının vicdan azabı, adeta yüzünden okunuyordu.
Kıyamete kadar aşk
Yanlış inanışlar yüzünden uzak kaldığımız kefal, Yunan şair Oppianos’a konu olmuş. Ünlü şair, lezzetle pek ilgilenmemiş, davranışlarını değerlendirmiş kefalin. Erkeğini baştan çıkarmak için dalgaların içinde süzülen dişi kefaller akıntılarla, kötü hava koşullarıyla boğuşur. Alımlı dişiyi gördüğünde etkisinde kalan pek çok erkek kefal onun etrafında toplanır ve asla terk etmez. Tutkusuyla üşüşen kefalleri izlemek çok ilginç davranış biçimlerine tanık olmanızı sağlar.
Muğla Dalyan’da bir kooperatif, yıllardır bottarga üretiyor. İki yıldır Dalyan’da kefal festivali düzenleniyor; beyaz etli bu güzel balığa dikkat çekmek için uğraşılıyor.
Rüyada kefal balığı görmek kısmettir, denizde kendi elinizle kefal balığını tuttuğunuzu görmekse büyük bir mirasa veya piyango vuracağına yorumlanır.
Sevmek ve sevilmek tüm canlılar için en büyük ikramiyedir. Sevginizi hiç esirgemeyin sevdiklerinizden...
BALIKLI İÇLİ KÖFTE
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı nohut püresi
- 200 gr. haşlanmış balık eti
- 4 yemek kaşığı domates sosu
- Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 adet yumurtanın akı
- 2 çay kaşığı füme kırmızı toz biber
- 500 ml. ayçiçek yağı
- 1 çay bardağı panko
- Yeterince tuz
Yapılışı: Kabın içerisinde nohut, yumurta akı, kırmızı toz biber ve tuzu karıştırın. Ayrı yerde balık eti, domates sosu ve kaşar peynirini yoğurun. Nohutlu karışımın içine balık etli harçtan koyup, elinizde döndürerek kapatın. Pankoya bulayıp, kızgın yağda
üç dakika kızartın. Afiyet olsun.