Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İnsanoğlunun yemek kültürü günümüze kadar evrelerden geçmiş, çeşitlenmiş, değişik pişirme usullerine maruz kalmış ve artık insan topluluklarının kimliklerinin bir parçası olmuştur. Türk mutfağı gibi lezzeti, çeşitli milletlere mensup insanların damaklarına hitap edebilen bazı ulusal mutfaklar evrenseldir. Zeytinyağlıdan et yemeklerine kadar daha adını anarken ağzımızı sulandıran özellik lezzettir. Sırrını nesiller boyu taşımak için en büyük eksiğimizse, yazılı kitapların olmayışıdır. İlk basılı Türkçe yemek kitabı ‘Melceü’t-Tabbahin’ (Aşçıların Sığınağı) ile başladı.

Haberin Devamı

AŞÇILARIN SIĞINAĞI KİTAPLARDIR
İlk Japonca kitap

Televizyon programında ve Milliyet Cadde’de tanıttığım Tokyo’daki Burgaz Ada Restoran’ın sahibi ve şefi Mehmet Dikmen, Japon eşi Yuka’nın da Türk yemeklerine olan merakı ve kendisine desteğiyle büyük emekler sarfederek ilk Japonca kitabını çıkardı. Birinci baskısı hemen tükenen kitap, Japon ev hanımlarının büyük ilgisini çekti. Osmanlı mutfağı üzerine ciddi araştırmalar yapan Dikmen, Japon ulusal kanallarında yemek programları yapıyor, yarışmalara katılıyor ve ilk sıraları da kimseye kaptırmıyor. Restoranında Başbakan Abe’den, Suntory’nin patronuna kadar herkesi ağırlıyor. Japonlara Türk mutfağının inceliklerini anlatıyor. Restoranı iki ay önceden doluyor. Tam bir sanatçı edasıyla çalışıyor. Türk yemeklerine hasret kalanların uğrak yeri. Yeni kitabı Japonya’da Türk mutfağının tanıtılmasına büyük katkı sağlayacak.

Yeni nesil şanslı

İnternette bulduğunuz tarifler zaman zaman hayal kırıklığı yaratıyor. Kitaplardaki bilgilerden yola çıkmak daha emin adımlar attırır. Genç aşçılar çok şanslı. Eskiden mutfak şefleri bildiklerini öğretmekten çekinirlerdi.

Kendine güvenen yetenekli şefler, fırsat bulduklarında bilgilerini aktarmak için kitap yazmalı, gelecek nesillere deneyimlerini aktarmalı. Paylaştıkça hepimizin zenginliği artacaktır.

MİLFÖYDE MANTARLI KARİDES

AŞÇILARIN SIĞINAĞI KİTAPLARDIR
Malzemeler

1/2 kg karides

6 milföy hamuru

1 yumurta sarısı

250 gr mantar

1 adet soğan

2 yk zeytinyağı

2 yk krema

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Milföylerin etrafından biraz boşluk bırakıp bıçakla kesmeden çerçeve yapıp üzerlerine yumurta sarısı sürün. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Zeytinyağını ısıtıp küp şeklinde doğradığınız soğanı kısık ateşte kavurun. Karidesleri ve mantarları ekleyin, 5-6 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve krema ile tatlandırıp 2-3 dakika daha pişirin. Milföylerin iç kısımlarını çıkarıp karidesli karışımı paylaştırın. Afiyet olsun.