Geçen hafta Ankara’da balık tüketiminin yüzde 20 arttığını gördüğüm istatistik sonuçlarına hiç şaşırmadım. Milliyet Cadde ve Ankara eklerinde her hafta verdiğim basit ve lezzetli balık tariflerinin bu artışta etkisi olduğuna inanıyorum.
Yıllık artışlar elbette sevindirici ama balığın bol olduğu seneler, ucuzluğuna aldanıp genç balıkların yakalanmasına göz yumuyoruz.
Tezgâhlar aldatmasın
Balık bolluğunda süreklilik çok önemli. Sadece tezgâhlara bakmak yeterli olmaz. Balığın belli bir dönemde sık olmasıyla bol olması ayrı kavramlar. İkisi çok karıştırılıyor. Bir hafta balık bol olunca şenlikler başlıyor.
Palamutun bol olduğu bir sezon başlangıcı yaptık. Ancak tutulan balıkların yüzde 80’i, 20-30 cm. arasında. Yasal kapsama girmiyor. Genç balık statüsünde olduğundan önümüzdeki yıl yumurta veremeyecekler. Dolayısıyla stoklarımızı iyi koruyamayacağız ve ithal balığa mahkûm olacağız anlamına geliyor. Sadece
30 cm.’nin üzerinde yumurta verebilen palamutları yumurta dökmeden avlamak, gelecek stoklarımızı bitirmeye hızlı adımlarla ilerlemek demektir.
Yabancılar insaflıymış
Bir asır önce İstanbul Balıkhanesi Müdürlüğü yapan merhum Karekin Deveciyan, 1915’te 6 milyon palamutun balıkhaneye geldiğini söyler. Bilindiği gibi Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar) Osmanlı İmparatorluğu ile ona borç veren devlet ve kurumların, ödenemeyen bu borçların tasfiyesinde yapılan anlaşmaydı. Balık halinin tüm geliri de bu kapsamdaydı. Ancak tahsilat yapan ülkelerin insaflı olduğunu, Türkiye’nin balık stoğunun korunarak her yıl düzenli borç ödenmesinin sağlanması yoluna gidildiğini söyleyen Deveciyan’ın aydınlatıcı bilgileri gelecekle ilgili yön bulmamızda yardımcı oluyor.
İstanbul denizlerinde yüz yıl önce balık çeşitliliği ve bereketini anlatan Deveciyan’ın Arnavutköy’de ton balığının zıpkınla avlanmasına tanıklık ettiğini öğrenince tekrar o günlere dönmenin zor ama imkânsız olmayacağını ümit etmek bile yaşam sevinci veriyor insana...
Yapılışı: Soğanları soyup dörde bölün, domateslerin kabuklarını soyup ince doğrayın. Biberleri ve sarımsağı kıyın. Tavada zeytinyağını ısıtın, soğan ve sarımsağı soteleyin. Soğuk suda yıkadığınız karidesleri ilave edip 3 dakika pişirin. Domates ve biberleri ekleyip karıştırın. Tuz serpiştirip 5 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.