24 Haziran seçimleri sonrası boşalan Ankara, temmuz ayına çok hareketli girdi. Meclise yeni katılan milletvekilleri, kabinede yer alacak bakanların kim olacağı, OHAL’in kaldırılması, KHK’lar ve ekonomi gibi konular, temmuz ayının sıcaklığını arttırıyor. Tabii yeni meclisle kabinede balık ve deniz ürünlerine düşkün olan milletvekili ve bakanlar da en çok benim ilgilendiğim konular. Hayati Yazıcı, Ömer Çelik, Mahir Ünal, Mevlüt Çavuşoğlu, Mehmet Şimşek ve Ali Babacan gibi beslenmesinde balığa ağırlık veren isimler, yeni dönemde görev alacaklar mı?
Dünyaca ünlü, Nobel’e aday Daron Acemoğlu’nun ekonominin başına getirilip getirilmeyeceği gibi pek çok kulis dönüyor bu aralar Ankara’da... Ama çok değişik spekülasyon ürünü bunlar.
Milli günler
Her yıl 4 Temmuz’da yapılan ABD Resepsiyonu, bu sene 2 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl, Büyükelçi John Bass geniş bir kitleye ev sahipliği yapmıştı. Bu yıl davetiyeler tek kişilikti. Ama Amerikalılar kibarlık yapıp, eşleriyle gelenleri geri göndermedi. Amerikan şarapları, viskileri ve hamburgerler. en çok tercih edilenler arasındaydı. Milli marşlarımızın okunarak başladığı resepsiyonda, iş dünyası ve bürokrasiden pek çok isim vardı.
Japonya resepsiyonu
Türkiye’yle ortak iş yapan Japon firmalarının stand açtığı resepsiyonda, bu yıl geleneksellik ağır bastı. Menüde suşi ve tempura çoğunluktaydı.
Avrupa ülkelerinde de büyükelçilik görevinde bulunduktan sonra Türkiye’ye atanan Büyükelçi Akio Miyajima çok sempatik ve cana yakındı, tek tek konuklarla ilgilendi. Türkiye-Japonya ilişkilerinde bu yıl önemli derecede artış olmasını, Miyajima’nın sıcak ve dostane yaklaşımlarına bağlıyorum.
İngiltere’de 30 yıldır sake tadımcılığı yapan Rio Yoshitake, stant açmıştı ve ertesi gün Hilton Oteli’nde sakeyi tanıttı. Obama’ya, Japonya Başbakanı Abe’nin ikram ettiği köpüren, badem, erik ve kızılcık aromalılara kadar farklı sakeler tattırıldı.
“Sake, bir alkollü içki değildir, kültürdür” diyerek pirinç ve suyun sake yapımındaki önemini anlattı Yoshitake...
TBMM açılıp, kısa bir süre sonra kapansa da, bu yaz Ankara hareketli geçeceğe benziyor. Birkaç yıldır yabancıların Ankara’dan ayrılışına üzülen biri olarak, son aylarda yaşanan yabancı bolluğu da kentteki hareketliliğin bir göstergesi.
DENİZ MAHSULLÜ GİRİT KABAĞI
Malzemeler:
3 adet Girit kabağı
4 adet kuru domates
2 adet karides
Yarım tüp kalamar
Yarım bacak haşlanmış ahtapot
1 adet kırmızı soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
50 gr. mozarella peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Zeytinyağını tavada ısıtın. İnce doğranmış soğan, biber, kuru domatesi iki dakika soteleyin. Doğranmış ahtapot, kalamar ve karidesi de ekleyip, iki dakika daha çevirin ve tuz karabiberle lezzetlendirin. Hazırladığınız karışımı soğumaya bırakın ve ardından küp doğranmış mozarella peynirini ekleyip karıştırın. İçini oyduğunuz kabaklara yerleştirip, önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika pişirin. Afiyet olsun.