Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Aşıya devam, yola devam! Aşı karşıtlarının bir an önce doğru yolu bulması gerekiyor. Çünkü varyantlar aşısızları yakalayınca affetmiyor. Oysa yaşamak çok güzel şey... Hayatın tekrarı da yok.
İşte bu düşünce ile eski günlerimize dönmek için etkinlikler birbirleriyle yarışıyor. Geçtiğimiz haftalarda Kütahya Porselen, Şef Rafet İnce’nin sunumu ile yeni imal ettiği ürünlerin, yemeğin nefasetini nasıl arttırdığını Chef Akademi’de verdiği yemekle bir kez daha gösterdi.
Uluslararası mutfak ve zücaciye fuarlarında yıllardır bizim dik yürümemizi sağlayan, göğsümüzü kabartan Kütahya Porselen çizgisiyle, kalitesiyle, AR-GE çalışmaları sonucu yarattığı yepyeni ürünlerle gastronomiye büyük destek veriyor.

Haberin Devamı

Ankara etkinlikleri

Yetenekli şef

Tanıdığım en yetenekli ve mütevazı şeflerden birisi olan Rafet İnce, birbirinden güzel tabaklarda şekli maksada kurban etmemiş. Sunum güzel, lezzet on numara. Bazı yemeklerde afili isimlerle yazılmış menülerin altı boş çıkabiliyor. Tadı tuzu olmayan yemeklerin menüsünü altın harfle yazsan ne olur, altın tabakla sunsan ne olur?
Tam tahıllı ekmek üzerinde karides mousse, trüflü enginar püresi ve salatalık şurubu eşliğinde asidik barbunya balığı, preslenmiş dana kadayıflı çiğ börek, labneli mütebbel, yenilebilir toprak, patates terin ve vişne şurubu ile sunulan preslenmiş bonfile madalyon hepsi birbirinden nefasetli yemeklerdi. Elmalı turta, limon sorbe, protein crumble, taze orman meyveleri ile birlikte ağzımızın tadına tat kattı. Her yemeğin hikayesini anlattı Rafet Şef. Chef Akademi’de yapılan ekşi maya ekmekler de oldukça lezzetli ve iştah arttırıcıydı. Yemekler hemen gelmeseydi daha fazla ekmek yememize kimse engel olamazdı.

Ankara etkinlikleri
Petchef kitabı

Rafet Şef’in evcil hayvanlar için yazdığı yemek kitabı gecenin sonunda hediye edildi. Dünyanın sahibinin sadece insanlar olmadığını ve can dostların da kaliteli bir yaşam sürdürmesi için böyle yemeklere ihtiyacı olduğunu belirten Rafet Şef “Yemediğim hiçbir ürünü patili dostlarıma yedirmem” dedi. Kitabın gelirinin de yaşam kulübelerine gittiğini öğrendim.
Rafet Şef ile sosyal sorumluluk gurusu Kütahya Porselen birbirlerine sinerji yaratıyor. Nafi Güral, eşi Gülsüm Hanım, kızı Sema hiçbir lüksü olmayan, kendilerini ülkenin sanayisine adamış çok değerli insanlar, hiç durmadan sektördeki yollarına devam ediyorlar.
Yeni yılın hepimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi dileğiyle yılbaşı akşamında ağzını tatlandıracak bir tarif veriyorum bu hafta...

Haberin Devamı

KAYMAKLI AYVA TATLISI

Malzemeler:
- 5 orta boy ayva
- 500 gr. toz şeker
- 1 limonun suyu
- 5 su bardağı su
- 2 adet ekşi elma
- 250 gram kaymak

Hazırlanışı:
Ayvaların kabuklarını soyup ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkartın. Büyük bir tepsiye ayvaları yerleştirin. Yarım ayva ve elmaları rendeleyip ayvaların üzerine serpiştirin. Hepsinin üzerine şekeri serpin. Suyu, limonun suyunu ve ayva çekirdeklerini tepsiye ilave edin. Tepsinin üzerini yağlı kağıtla örtün. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 1.5 saat pişirin. Soğuyunca üzerine kaymak koyarak servis edin.