Geçtiğimiz hafta bugün, sabah erken saatte can dostumla yürüyüş yaparken, eski Başbakanlık Konutu’nun (şimdiki TBMM Konutu) önünden geçtiğim sırada, ısrarla telefonum çalıyordu. Golf ve yelken sporuna düşkün Emekli General Kadir Çizmeci’ydi arayan. Hayra alamet olmayacağını bilerek açtım. “Süreyya’cığım senin Ayhan Ağabey’i çok sevdiğini bildiğim için aradım. Maalesef dün gündüz altı saat golf oynamış fakat gece vefat etmiş” dedi. Bir bankın üzerine yığıldığımı ve can dostum Tontik’in üzüntüme tepki verdiği gözlerime bakışını ömrümün sonuna kadar unutamam.
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Milliyet Ankara’daki köşemde ‘Başkentin Özel Değerleri’ başlığıyla anlatmıştım Ayhan Bey’i. Türkiye’ye çok kıymetli hizmetlerde bulunan Ankara sevdalısı Bozkurt’un, Ankaralılar Vakfı Başkanlığı döneminden, Kayak Federasyonu Başkanlığı görevine kadar, çalıştığı ortamlarda hoş sohbetine, insanları etkileyen yapısına hep gıptayla baktım.
Kurt Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Ağabey, elektrik mühendisiydi. Araştırmacı bir ruha sahipti. Bir süre Norveç’te yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde inşaat, elektronik, otomotiv, tıp, turizm, sigortacılık ve endüstriyel mühendislik alanlarında, dış ticaret konularında faaliyet gösteren başarılı Kurt Holding’in temellerini oluşturdu yıllar içinde.
Deniz aşığı
Denizle iç içe yaşamayı seven Ayhan Ağabey, yakın zamanda Norveç’te keyifle balık tutuyordu. Deniz ürünleri ve balık konusunda engin bilgilere sahipti ve Trilye’ye her geldiğinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel balık mezeleri üzerine sohbetlerde bulunurdu. Damak zevki müthişti. Başkentin dokusunu oluşturan taşlardan biriydi Bozkurt. Heyecanı hiç dinmeyen, girişimcilik ruhu tükenmeyen çok özel bir insandı. Üretmek, istihdam yaratmak, onurlu bir geçmişe sahip olmak ve Türkiye’nin güzel geleceğinde önemli bir rol oynamak Ayhan Bey’in yaşam felsefesinin vazgeçilmez ögeleriydi.
Doğaya müthiş derecede saygılıydı. Yaptığı her işte ön planda tutardı doğaya saygıyı. Öldüğü gün oksijen deposu, doğa harikası memleketi Çamlıdere’ye defnedildi. Ölümünde de kopamadı doğadan. Boş zannettiğim temmuz ayının Ankara’sında cenaze törenine gelen insan seli her şeyi anlatıyordu: İyi bir oyunun son söze ihtiyacı yok.
Vakitsiz ayrıldın aramızdan Ayhan Ağabey. Bırakıp gittin bizi, bıraktığın güzelliklerle yaşayacağız. Seni unutacağız sanma. Zaman her şeyi affeder belki ama unutulmayı asla…
SİYEZLİ AHTAPOT SALATASI
Malzemeler:
1 adet haşlanmış ahtapot bacağı
Yarım bağ taze nane
Yarım bağ dereotu
Yarım bağ maydanoz
1 adet nektarin
Yarım su bardağı siyez bulguru
Çeyrek bağ semizotu
1 adet limon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeterince tuz
Yapılışı: Siyez bulgurunu, sıcak suyla tencerede 20 dakika pişirin. Tüm yeşillikleri doğrayın. Büyük bir kabın içinde tüm malzemeleri karıştırın. Yağ, limon ve tuz ekleyip servis edin. Afiyet olsun.