Çin mutfağına mesafeli duranlar, Pekin’de Quanjude Roast Duck Restoran’da ördek, Güney Kanton mutfağından buharda mantı ya da tatlı - ekşi soslu karides deneyimi yaşadıklarında uzun yıllar anlatacak bir anıya sahip olurlar. Japon mutfağından hoşlanmayanlar, Tokyo Sushi Kyubey’da suşi, Ten - ichi Tempura’da tempura ya da shabu - shabu söylediklerinde bu mutfağı sevmeye başlarlar.
Kuala Lumpur’da Fatty Crab’de yengeç yiyen bir kişi yengece aşık olur. Lima’da Astrid & Gaston’da seviçe ve causa yiyenler lezzetlerini unutamazlar. Onun için dünyanın her mutfağı en kaliteli malzemeyle özenilerek yapılırsa her damaktan olumlu tepki alır.
En iyisini yap
Türkiye’de zenginlik çok daha fazla. Çeşitli nedenlerden dolayı güzel yemeklerimiz hak ettiği ilgiyi göremiyor. Ama lezzet ve kalitesinden ödün vermeyen mekanların ürünleri zaman içinde tahttaki yerine oturuyor. Öyle insanlar tanıyorum ki öğle arası Levent’ten karşıya geçip Bayramoğlu’nda döner yiyorlar. Güzel yemek mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden oluyor.
Diyarbakırlı Selim Amca’nın kaburga dolması emek isteyen bir iş. Ama lezzette nirvanaya ulaştırıyor. İngiltere’ye uçakla servis yaptığının en yakın tanıklarındanım.
Komplekslerimizi yenelim
Zigana pidesi, kapalı pide, Antep lahmacunu, Tokat kebabı, Hünkar’ın nohutlu işkembe yahnisi, hünkar beğendisi, Bursa’nın iskenderi, Edirne’nin yaprak ciğeri, Tekirdağ’ın köftesi, Gaziantep’te Koçak baklavası, Hüsrev’in kuru fasulyesi, Eskişehir’in çiböreği ve son yıllarda yurt dışında yıldız ürün olan simidimiz... Her biri başlı başına bir lezzet dünyası.
Nedense mutfağımızı hep ağır olmakla suçlama kolaylığına kaçarken yağlı ve kremalı soslarla önümüze sunulan Fransız yemeklerini; un, irmik ve hamurdan ibaret İtalya yemeklerini anlatırken yere göğe çıkarmaktan geri kalmadık! Neyse ki su yolunu buluyor.
Deniz mutfağı rakipsiz
Yıllık deniz ürünleri ve balık tüketimimiz çok az olmasına rağmen hepsinin lezzeti rakipsiz. Torik lakerdamız bence dünyada rakibi olmayan muhteşem bir yiyecek. Balıktan lokum yapma sanatı.
Sardalye balığımız ömre ömür katıyor. Karadeniz’in kalkanı, Ege’nin taş barbunyası, Saros’un sinariti, Gökçeada ve Bozcaada’nın ıstakozu ve langustu, İskenderun’un lahosu gerçekten kategorilerinde dünyanın en iyisi. Ahtapot ve kalamarımız ise rakipsiz. Dünyanın en iyi aşçısı Ferran Adria yıllardır Türkiye mutfağı ile ilgili boşuna mı çalışma yapıyor? O da biliyor, Anadolu lezzet dolu!
LAKERDA SALATASI
Malzemeler: - 6 parça halka doğranmış lakerda - 1 adet piyazlık doğranmış kırmızı soğan - Çeyrek demet irice doğranmış maydanoz - Çeyrek demet roka n Yarım limonun suyu - Yarım limon - Çeyrek limon kabuğu rendesi - 1 çay kaşığı pul biber - 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Üçgen doğradığınız yarım limon ve maydanozu lakerda ve kırmızı soğanla bir kapta karıştırın. Zeytinyağı ve limon suyunu üzerine ekleyip harmanlayın. Salata tabağının tabanına rokaları koyup hazırlanan malzemeyi üzerine yerleştirdikten sonra pul biber ve limon kabuğu rendesi serpiştirin. Afiyet olsun.