Avlanma yasağının başlayacağı nisan ayında en çok sorulan soruların başında “Eylül ayına kadar deniz balığı yiyemeyecek miyiz?” oluyor. Hâlbuki nisanda balık avcılığı yasaklanmıyor. 15 Eylül’e kadar karasularımızda trol avcılığı,
1 Eylül’e kadar da gırgır tekneleriyle
avcılık yasaklanıyor.
Amatörler avlanabilir
Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan; maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balık etkinliğine amatör balıkçılık denir.
Türk vatandaşları için beş, yabancılar için iki yıl süreyle geçerli olan amatör balıkçılık belgeleri alınması gerekir.
Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde, kullanılacak balık ağı, balık yemi, çapari, olta ve zıpkın gibi araçların tanımlaması yapılmaktadır.
Tırıvırı ve nargile
Paraşüt olarak da adlandırılan bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarından imal edilmiş, yıllarca suda kalabilen ve oltayla atılabilen her türlü ağ parçasına tırıvırı denilir. Özellikle iç ve durgun sularda doğayı katleden yöntemdir.
Nargile ise gece ışık kaynağı ve soluma cihazıyla tekneden hortumla hava verilerek zıpkınla yapılan bir avcılık türüdür. Işıkta kaçamayan balıklara, savunmasız bir şekilde katliama yönelik avlanma olduğundan yasaktır. Denizlerde gün batımından gün doğumuna kadar su altı tüfeğiyle balık avlamak da yasaktır.
En çok dört takım
Amatör balıkçılar en fazla dört olta takımıyla avlanabilir. Olta başına iğne sayısı üç adedi geçemez. Sadece alabalık avında iki olta takımından fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin kullanılması ve av mahalinde bulundurulması yasaktır.
Küçük kayık ve parakete
Boyu 7.5 metrenin altındaki tekneler de avcılık sezonu boyunca serbesttir. Ama koruma altındaki balıkların yıl boyunca avlanılması yasaktır. Mesela Akdeniz’de orfoz gibi. Çok oltalı misinaların denize bırakılıp bir gün sonra toplandığı parakete serbesttir.
Sonuç olarak eylül ayına kadar üreme dönemi olmayan balıklar trol ve gırgır dışında avlanılmaya devam edecek. Zamansız ve usulsüz avlanmayla denizlerin kirletilmesi en büyük tehlikedir.
İthal balıklar, çiftlik balıkları, yaz aylarında balık severlerin sofralarında yerlerini alacak.
Alınan tedbirlere uyabilme oranında denizlerimizin akvaryum gibi olacağı günlere yaklaşılacağına olan inancımı henüz kaybetmedim.
BADEMLİ KARİDES
Malzemeler:
- 300 gr. ayıklanmış karides
- 50 gr. badem
- Yarım diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı krema
- 1 çay kaşığı safran
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım bağ deniz börülcesi
- Yeterince tuz
Yapılışı:
Tavada tereyağını eritin, badem ve karidesleri koyup soteleyin. Ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edin. Kremayı döküp bir taşım kaynatın, safranı serpiştirip kısık ateşte iki dakika pişirin. Haşlanmış ve ayıklanmış börülceyi ekleyip bir dakika daha çevirip pul biber serpiştirin. Afiyet olsun.