Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İsviçre ve Fransa’nın köyleri birbirinden güzel, temiz ve bakımlı. Kimisi peyniri, kimisi bağları ile meşhur ama bir de doğası ve kartpostal gibi güzellikleri ile büyüleyenleri var.
Cenevre’ye yarım saat mesafedeki Annecy bunlardan biri. Doğanın güzelliklerini hünerli insan elinin katkılarıyla desteklerseniz harika şeyler çıkıyor ortaya. Bir de koruma altına alınıp, devamını sağlarsanız dünyanın ilgisini çeken gözbebeği yerlere ulaşırsınız.
Annecy’e yağmurlu bir günde gitmiştim, buna rağmen gölde yelkenliler, gezi tekneleri, etrafında yürüyen yayalar ve bisikletliler... Her yer yemyeşil! Kanallar Venedik’i andırıyor. O nedenle buraya ‘Alplerin Venedik’i’ diyorlar. Şehir içinde el yapımı ürünler satan dükkanların vitrinine bakınca bile estetikten gözleriniz dinleniyor. Öğle yemek saatini pek geçirmeyin derim, 15.30’dan sonra her yer kapanıyor.

Haberin Devamı

Alplerin kartpostal şehirleri

Karın erimediği zirve

Cenevre’ye bir saat mesafedeki Chamonix kasabası ünlü kalem markasının karlı tepelerinden ilham aldığı Mont Blanc’ın bulunduğu yer. En merak ettiğim yerlerdendi. Sabah ile öğle arası bir saatte gitmek lazım. Kasabada kaliteli kafelerde kahvaltı yapabilirsiniz. Aux Petits Gourmands kruvasan, sandviç, tartolet ve kekleri ile ünlü bir yer.
Chamonix’te dağın tepesine çıkan ve ayrı bölgelere giden iki teleferik var. Bir tanesi açık ve zirvede inip yürüyüş yapacaklar için. Bu bölge daha yumuşak iklime sahip. Diğer taraftaki teleferik buzulların içine kadar gidiyor, tedbirli olup kazaksız çıkmamak gerekir.

Alplerin kartpostal şehirleri

Eski Cenevre

‘Old town’ (eski şehir) dediğimiz yerler Avrupa’da hep iyi korunuyor ve cazibesini kaybetmiyor. Tarihi kale, dik merdivenler, geleneksel restoranlar, hafta sonları yapılan müzik şovları, festivaller burayı hep cazip kılıyor. Açık hava konserleri ziyaretçileri coşturuyor.
İsviçre’ye gidip de fondü denemeden dönmek olmaz. Bölgedeki en iyi fondü yapan restoranlardan biri Les Armures, fiyat kalite oranına göre makul ve tercih edilebilecek bir yer. ‘Zırh’ anlamına geliyor. Bahçesi çok güzel, surların dibinde, açık havada özellikle akşam yemeği için ideal bir restoran Les Armures. Servis elemanları ilgili. Peynir fondüsünü ekşi mayalı ekmeklere banarak birkaç saatte sonuna ulaşıyorsunuz. Ama dibinde kalan peyniri bitirmeden yemek bitmiş sayılmaz. ‘Religieuse’ denilen kalan katılaşmış peynir çatal ve bıçak yardımıyla dipten ayrılmalı, en lezzetli yerini bırakmamalısınız. Kaloriden korkmayın çünkü şehre inene kadar bir kısmını yakacaksınız!..

Haberin Devamı

PEYNİR SUFLE

Malzemeler:
- 50 gr. Erzincan tulumu
- 50 gr. eski kaşar
- 50 gr. rokfor
- 5 yemek kaşığı beşamel sos
- 4 adet yumurtanın beyazı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- Yeterince tuz

Yapılışı: Derin bir kabın içinde beşamel sos ile rendelenmiş peynirleri karıştırın. Başka bir kapta yumurta akını tuz ile akışkan hale gelene kadar çırpın. Sufle kabını tereyağı ile yağlayıp un serpiştirin. Yumurta akı ve peynir karışımını birleştirip sufle kabına dökün. Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.