Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nin teması arapsaçı, şevketi bostan ve ebegümeciydi

ALAÇATI’NIN ŞİFALI OTLARI

Özellikle bu kış, insanlar soğuk algınlığından kırıldı ve kendilerini ayağa kaldıracak ilaçları aradı. Hastalıklardan nasibini almış biri olarak, ilacın kutusundaki ‘kara mürver’ ibaresini ve fotoğrafını görünce, “Yahu bizim yüzüne bakmadığımız, yollarda rastladığımız mürver ne hallere bürünmüş!” dedim.

Otların başkenti
Alaçatı’da baharda doğadan fışkıran otlar hem lezzetli hem sağlıklı. 2010’dan beri, Alaçatı bu zenginliği dünyaya duyuruyor. Her yıl nisanda yapılan festival, otlar kuruyor diye erkene alındı, ama yağışlar yüzünden bu kez de otlar çamura battı!
Amfi Tiyatro’da yapılan festivalin her gününe, aktiviteler konulmuş; otları kökünden koparmadan nasıl toplanacağını anlatan seminer, doğa yürüyüşleri, sakız fidanı dikimi, zeytinyağı tadımı, Kuytu restoranda Yaprak Uziş’in yaptığı Alaçatı’nın unutulan lezzetleri, ‘asma yaprağı pidesi’ ve ‘otlu döner’ sunumu gibi.

Ebegümeci temalı
Bu yıl arapsaçı, şevketi bostan ve ebegümeciydi tema.
Alaçatı’nın ot kokulu sokaklarından kortej geçerken duygu seli akıyordu. Kardeşlik, sevgi, gelişmişlik ve mutluluk bu kokuların arasındaydı.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, eşiyle halkın arasındaydı. Mütevazı yaradılışıyla her konuyla yakından ilgilendi.
Tezgahlarda Girit, Boşnak, Arnavut ve yörede yıllardır yaşayanların yemekleri satılıyordu.
Festivalin son günü ot toplama ve ot yemekleri yarışmaları yapıldı.
Jürisi olduğum yarışmada ‘ayvalı ebegümeçli cızbız köfte’siyle 1978 Türkiye Güzeli Sevil Tığrak, üçüncü oldu. En çok dikkatimi çeken, balıkla otları buluşturan yemeklerin fazla olmasıydı. Saime Berkan’ın ‘sardalyeli yaprak sarma’sı çok yaratıcıydı.
Çok beğenilen ve güveçte yapılmış ‘balıklı ebegümeci sarması’nın baharat dengesi yerindeydi.
‘Melisalı limon reçeli’ ve ‘pancar tatlısı’ yaratıcı tatlardı. ‘Güveçte etli ebegümeci’yle Şehnaz Çelik ikinci olurken, 70 yaşındaki Nurten Aydın, 50 yıllık mutfak malzemelerini kullanarak yaptığı ‘şevketi bostanlı levrek’le birinci oldu.
Yağmura rağmen yoğun geçen festivalde, Hacer Özil ve Yunus Emre Akkor’un performansları ve yemek konusundaki donanımları yarışmanın heyecanını alırken yeşil ot dünyasına renk kattı.

Haberin Devamı

Hindiba içinde karides salatası

Haberin Devamı

Malzemeler:
- 3 hindiba
- 3 karides
- 2 fındık turp
- 3 adet kiraz domates
- 1 küçük boy kırmızı soğan
- 1 acı biber
- 2 kuşkonmaz
- 1 su bardağı elma sirkesi
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay kaşığı sumak
- Yeterince tuz

Yapılışı: Karidesleri temizleyin ve kelebek şeklinde açın. Elma sirkesinin içinde 3 dakika bekletin. Fındık turp, kiraz domates, kırmızı soğan ve acı biberi eşit şekilde ince doğrayın. Karidesleri buzlu suyun içinde soğutun. Tüm malzemeleri karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sumakla lezzetlendirip hindiba yapraklarının içine doldurarak servis edin. Afiyet olsun.