116 yıl 374 gün yaşadıktan sonra, üç çocuk, 12 torun ve 20 torun çocuğu bırakarak zatürreden ölen dünyanın en uzun yaşayan rekortmelerinden Maria Capovilla, son röportajında “Hayatımda hiç et yemedim, uzun yaşamamı buna bağlıyorum” demişti. Bizim, sebzelere ve otlara ilgimiz Tire’deki Kaplan Dağ Restoran’ın nefis yemeklerinin yayılmasıyla başladı. Ama ülke çapındaki ilk uyanış, doğanın canlandığı bahar aylarının ilk haftasındaki ‘Alaçatı Ot Festivali’yle oldu. Doğa bizim sağlığımızı düşünmüş, uzun yaşamamız için yemyeşil, rengarenk otları önümüze sergilemişti ama biz bunun farkında değildik. Gelecekte sağlıklı nesiller yetişmesi için doğayı ve doğalı iyi tanıyıp yakınlaşmalıyız.
İlgi artıyor
Her ne kadar “Geçtiğimiz yıl adım atacak yer yoktu” gibi söylemler olsa da, bu yıl ziyaretçi sayısının bir milyonu aştığı söyleniyor. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve zarif eşi Semra Hanım, yediden yetmişe herkesle ilgilendi.
‘Yediklerimizin Bize Verdiği Enerji, Otların ve Baharın Etkileri’ söyleşinin yer aldığı Evliyagil Otel’den, İmren Han’a ve Asma Yaprağı Restoran’a kadar pek çok yerde perşembe gününden itibaren etkinlikler yapıldı. Her geçen yıl artizan üretim yapan üreticilerin artığını görüyorum. Kendisine has mimarisiyle yapıları, Port Alaçatı’nın Venedik gibi bir görünüme bürünmesi, huzurlu ortamı, burayı artık bir marka yaptı. Festivalde çok sayıda yabancı turist de vardı.
Geleneksel yarışmalar
Festivalin son gününde yine en çok ot toplama ve en güzel ot yemekleri yarışması yapıldı. Ama bu yıl bir burukluk oldu bende. sekiz yıldır jüride bulunan Alaçatı’nın en eski restoranlarından birinin sahibi Hakkı Akbaykal birkaç gün önce vefat edince, jüride yerini alamadı. Zahide Yetiş, Nevin Akbaş, Gökçen Adar, Murat Kabak, Rahmi Yılmaz, Necmettin Metin ve benim de bulunduğum jüride, kuşkonmaz fırında yemeğiyle Suna Sarı’yı birinci seçtik. Sarmaşık yatağında çıtır uskumru ve rezene salatası yemeğiyle Özlem Yorulmaz ikinci, tilkişen yemeğiyle Recep
Subaşı üçüncü oldu.
En çok ot toplama yarışmasında ise 99 çeşit kullanılabilir ot toplayan Nuran Erden birinci, 80 çeşit ot toplayan İklim Erden ikinci, 78 çeşit ot toplayan Esenur Kurnaz ise üçüncü oldu. Aynı tarihlerde Adana’da ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ olmasına rağmen, bu kadar ilgi ve yoğunluk hem esnafı hem bölgenin çiftçisini, hem de ev kadınını çok mutlu etti. Türkiye’nin en önemli festivallerinden ‘Alaçatı Ot Festivali’, gerçekten farkındalık yaratıyor. Çeşme’nin doğasındaki endemik bitkilerin geleceğe taşınmasına katkı sağlıyor. Nice güzelliklere Alaçatı...
ANÇÜEZLİ BRUSCHETTA
Malzemeler:
100 gr ançüez
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
1 adet yeşil biber
3 yaprak fesleğen
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet baget ekmeği
Yeterince tuz
Yapılışı: Biberleri ızgarada közleyip içlerini temizleyin ve uzun şeritler halinde doğrayın. Baget ekmeğin üzerine zeytinyağı sürün ve kızartın. Ançüez, biber, fesleğen ve tuzu karıştırıp ekmeğin üzerine yerleştirin. Afiyet olsun.