Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ALAÇATI’DA YAĞMURUN KAPRİSİ
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde katılımcıların neşesi, yağmurun kaprisine yenik düştü. Aylar öncesinden hazırlıkları yapılan, beldenin simgesi satış tezgahları yağmurla köşe kapmaca oynadı. Esnafın yüzü de pek gülmedi. Ama neyse ki Alaçatı’da artık turizm başlı başına bir sektör. Çünkü yarışma bittikten sonra da sokaklar cıvıl cıvıldı.
Çeşme’nin yeni belediye başkanı Ekrem Oran, mazbatasını alır almaz, işe koyulmuş. Festivalin son günü ot yemekleri yarışmasına da kısa bir süre katıldıktan sonra vefat eden teyzesinin cenaze törenine gitmek üzere ayrıldı. Eski başkan Muhittin Dalgıç’ı hiç ortalıkta göremedik. Halbuki böyle olmamalı... Yıllarca emek harcayarak marka oluşturduğu Alaçatı’da, aday olmasa bile görünmeliydi etkinliklerde...
Ot toplama yarışı
Bu yarışmada birinci olan, gelecek yıl yarışmaya katılamıyor. Yarışmada toplanan otlar jürinin değerlendirmesi için sergileniyor. Rengarenk bir manzara hayranlık oluşturuyor. Ziyaretçi akınına uğrayan Alaçatı, yine tıklım tıklımdı. Festivalin son günü yapılan ot toplama yarışmasında bu yıl birinci olan Nuran Erden, otların adını soyadını bile biliyor. Uluslararası yarışmalara katılıp Birleşmiş Milletler’den de ödülü olan Erden, “Dağları boyayan otları topladım, getirdim” diyerek 137 çeşit ot toplayarak, yarışmanın birinciliğini göğüsledi. İkinci olan Esmanur Kurnaz, 100 ot çeşidi topladı. Teyzesi Nuran Erden’den el aldığını ve onun yardımlarıyla otlar konusunda donanımlı olduğunu söyledi. Üçüncü Recep Subaşı ise 86 adet ot tanımladı.
Yemek yarışması
ALAÇATI’DA YAĞMURUN KAPRİSİ
Bu yılın teması ‘pazı’ olarak belirlenen festivalde, son gün ot yemekleri yarışması yapıldı. Pazı, magnezyum zengini bir sebze. Magnezyum, stresi azaltmaya, ruh halini dengelemeye ve enerji artırmaya yardımcı. Potasyum bakımından da zengin ve bazı araştırmalara göre potasyum eksikliği ruh halinde dalgalanmalara yol açıyor.
‘Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte’ ile Arzu Tigar, birinci oldu yarışmada. Yemeğin sunumu ve sıcak olarak servisi gerçekten birinciliğe yakıştı. ‘Pazılı, havuçlu armut tatlısı’ ile Sıdıka Görgün ikinci oldu. Eğer tatlı kategorisi olsaydı kesinlikle birinci olurdu. Sunum ve lezzet muhteşemdi. “Pazıdan tatlı olur mu?” diyenlere şapka çıkarttırdı. ‘Enginar çanağında pazı sarma’ yemeği ile Şehnaz Çevik ise üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar tam, yarım ve çeyrek altınla ödüllendirildi.
İddialı yemeklerin sunulduğu ve 16 yarışmacının katıldığı yarışmadaki amatör aşçıların, aşkla yemek yaptıkları ve kendilerini çok geliştirdikleri, sundukları tabaklarda belli oluyordu...

ALAÇATI’DA YAĞMURUN KAPRİSİ