Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Dı­şa­rı­da ye­mek ye­me alış­kan­lı­ğı­nın hız­la art­tı­ğı son yıl­lar­da key­fin ve ko­lay­lı­ğın ge­tir­di­ği ya­rar­lar ka­dar pek çok so­run da var...

Fa­re­yi ka­pa­nın içi­ne çe­ke­bil­mek için gü­zel bir be­yaz pey­ni­ri yem ola­rak koy­muş­lar. O da ko­ku­su­na da­ya­na­ma­yıp iyi­ce ya­nı­na yak­laş­mış. Tam bir ka­rış­lık me­sa­fe­de mut­lu­luk­tan “A­man Al­la­h’ım bu bir tam yağ­lı ko­yun pey­ni­ri, hem de Ezi­ne!” de­yip, sü­rat­li­ce uzak­laş­mış ka­pa­nın ya­nın­dan, “Bu iş­te bir bit ye­ni­ği­” var di­ye.

UCUZ­DAN UZAK DU­RUN
Ge­çen­ler­de ün­lü bir işa­da­mı dos­tum “Öğ­len­le­ri çok ucuz dil ba­lı­ğı yi­yo­ru­m” de­yin­ce göz­le­ri­mi fal ta­şı gi­bi aç­tım. “A­ma­n” de­dim “Bir yan­lış­lık ol­ma­sın, hem ucuz hem dil ba­lı­ğı hem de bu mev­sim­de! Söy­le­di­ği­niz fi­ya­ta ta­vuk bi­le yi­ye­mez­si­ni­z” di­ye ken­di­si­ni ay­dın­la­tın­ca bir da­ha­ki gi­di­şin­de ba­lı­ğın ken­di­si­ni gör­mek is­te­miş. İş­let­me sa­hip­le­ri “Ser­vis et­ti­ği­miz ba­lık dil de­ğil, pan­ga­” de­yin­ce ken­di­si­ni bil­gi­len­dir­di­ği­me ol­duk­ça mut­lu ol­du.
Ucuz yi­ye­cek­ler­den kâr ede­ce­ği­niz pa­ra­yı önün­de so­nun­da dok­to­ra öder­si­niz. Ucuz yi­ye­cek de­mek kim­ya­sa­lı bol, ham­mad­de mal­ze­me­si kö­tü, lez­zet­len­di­ri­ci­si ya­pay yi­ye­cek de­mek­tir.

Nİ­ÇİN ÇOK Yİ­YO­RUZ?
Ame­ri­ka­lı Pro­fe­sör Bri­an Wan­sink, “Ni­çin dü­şün­me­den da­ha çok ye­mek gay­re­ti için­de olu­yo­ru­z” di­ye­rek ‘Mind­less Ea­ting/Akıl­sız­ca Ye­me­k’ isim­li bir ki­tap yaz­mış. İçin­de bir sü­rü de­ney­ler­den, de­nek­le­rin han­gi uya­rı­cı­ya na­sıl tep­ki ver­dik­le­ri ko­nu­sun­da can­lı ör­nek­ler var. Dı­şa­rı­da ye­mek ye­me alış­kan­lı­ğı­nın hız­la art­tı­ğı son yıl­lar­da key­fin ve ko­lay­lı­ğın ge­tir­di­ği ya­rar­lar ka­dar pek çok da so­run var.

BÜ­YÜK PA­KET­LE­RE DİK­KAT
Mi­de­mi­zin boş ol­du­ğu za­man­lar­da en et­ki­li sin­ya­li, mut­fa­ğı­mız­da bi­ze ba­kan bü­yük pa­ket­ler­den alı­yo­ruz ve açın­ca bi­tir­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. Ya­pı­lan de­ney­ler­de da­ha kü­çük pa­ket­ler­den faz­la sin­yal al­ma­dı­ğı­mız ve bir kü­çük pa­ket yi­ye­ce­ği bi­tir­di­ği­miz­de ikin­ci­si­ne yel­ten­me­di­ği­miz or­ta­ya çı­kı­yor.
Ame­ri­ka­lı tü­ke­ti­ci­ler üze­rin­de ya­pı­lan araş­tır­ma­da, özel­lik­le iş çı­kı­şın­dan son­ra ve­ri­len bü­yük pa­ket­ler­de­ki si­pa­riş­ler­de, ya­nın­da sos­lar­la su­nu­lan yi­ye­cek­le­rin iler­le­yen sa­at­ler­de vü­cut­ta bol ka­lo­ri, yağ ve ki­lo ola­rak kal­dı­ğı or­ta­ya çık­mış!
Bu uy­gu­la­ma res­to­ran­lar­da da çok yay­gın­dır. Sü­rü­mün faz­la ya­pıl­ma­sı is­te­ni­len yi­ye­cek­ler ön­ce su­nu­lur. Çün­kü eğer kar­nı­mız çok acık­mış­sa ilk ye­di­ği­miz ye­mek­ler çok lez­zet­li ola­cak­tır. Ana ye­me­ğe sı­ra gel­me­den özel duy­gu­sal tok­luk ile bel­ki de en ka­li­te­li pro­te­in ala­ca­ğı­nız ye­me­ği ye­me­den doy­gun­luk his­siy­le sof­ra­dan kal­ka­cak­sı­nız.

BAR­DAK İLÜZ­YON­LA­RI
İçe­cek­ler­de bar­dak­la­rın uzun ola­nı­nı ter­cih ede­riz. San­ki uzun bar­dak­ta da­ha faz­la iç­ki var di­ye al­da­nı­rız. Özel­lik­le top­lu da­vet­ler­de al­gı­mı­zı et­ki­le­yen pek çok tu­zak­la kar­şı­la­şı­rız ve açık bü­fe­den ta­ba­ğı­mı­zı tı­ka ba­sa dol­du­ru­ruz. Sağ­lı­ğı­mı­za hiç ya­ra­rı ol­ma­yan, göz önün­de bu­lu­nan mak­yaj­lan­mış ürün­le­re ön­ce­lik ve­rir ve san­ki mec­bur­mu­şuz gi­bi ta­ba­ğı bu­la­şık­ha­ne­ye ter­te­miz gön­der­me ya­rı­şı­na gi­re­riz.
Şe­ker­li içe­cek­ler­den vaz­ge­çe­mi­yo­ruz. İle­ri­de ba­şı­mı­za dert­ler aça­ca­ğı­nı bi­le bi­le. Son vu­ru­cu dar­be­yi en­va­i tür­lü tat­lı stan­dın­dan ye­riz. Ama şu­nu da unut­ma­mak ge­re­kir: İn­san ken­di me­za­rı­nı diş­le­riy­le ka­zar.
Ca­nı­nız sı­kıl­dı­ğın­da de­ğil, acı­kın­ca ye­me­yi ter­cih edin. Ta­ba­ğı­nız bü­yük boy­day­sa yi­ye­ce­ği­ni­zi de çok da­ha faz­la ko­yar­sı­nız. Bü­yük bir ta­ba­ğın or­ta­sın­da kü­çü­cük bir por­si­yon, gö­zü­nü­zü do­yur­ma­dı­ğı gi­bi si­zi az ye­di­ği­niz ya­nıl­gı­sı­na so­ka­bi­lir. Kü­çük ta­bak­ta­ki ay­nı mik­tar ye­mek ta­ba­ğı­nı­zı dol­du­rup tı­ka ba­sa ye­di­ği­niz al­gı­sı­nı ya­ra­ta­cak­tır. Pek çok anek­dot var ki­tap­ta ama son söz şu: “Ne ye­di­ği­mi­zi bi­le­lim ama çok ye­me­ye­lim.”

Haberin Devamı

AKIL­SIZ­CA YE­MEK

Haberin Devamı

AH­TA­POT PA­NE

Haberin Devamı

Mal­ze­me­ler:
150 gr haş­lan­mış ah­ta­pot
1 su bar­da­ğı un
1 su bar­da­ğı ga­le­ta unu
1 adet yu­mur­ta
1 çay ka­şı­ğı pul bi­ber
1 çay ka­şı­ğı ke­kik
1 çay ka­şı­ğı kır­mı­zı toz bi­ber
1 adet or­ta boy pa­ta­tes
1 su bar­da­ğı ay­çi­çek ya­ğı
2 ye­mek ka­şı­ğı zey­tin­ya­ğı
Ye­te­rin­ce tuz

Ya­pı­lı­şı:
Ah­ta­pot ba­cak­la­rı­nı 2 cm. uzun­lu­ğun­da doğ­ra­yın, zey­tin­ya­ğı, tuz ve ba­ha­rat­lar­la sos­la­yın. Sı­ra­sıy­la un, yu­mur­ta ve ga­le­ta unu­na ban­dı­rın. Bu iş­le­mi iki kez tek­rar­la­yın. Pa­ta­te­si so­yup in­ce in­ce di­lim­le­yin ve ta­va­da ısıt­tı­ğı­nız ay­çi­çek ya­ğın­da kı­zar­tın. Ay­nı yağ­da ah­ta­pot par­ça­la­rı­nı de al­tın sa­rı­sı ren­gi ala­na ka­dar kı­zar­tın. Ma­yo­nez­le bir­lik­te ser­vis edin. Afi­yet ol­sun.