‘Seaspiracy’ belgeselinde tartışmalı veriler olsa da dikkatleri deniz kirliliğine ve özellikle de balıkçıların ağlarının yarattığı olumsuz duruma çekmeyi başardı. Belgesel, plastik tehlikesinin pipetlerden ya da pet şişelerden daha çok düzenli olarak denize bırakılan ağlardan kaynaklandığı görüşünde... Çevre örgütlerinin enerjilerini denizlerin daha az kirlenmesine sevk ettiği bir çağda böyle bir argümanla ortaya çıkarken bana göre tartışmalı olan pek çok veri toplamış.
İnovatif firma
Hep söylerim, Türk iş insanı yaratıcıdır. İş aleminin dinamikleri ülkemizin en büyük güvencesidir. Deniz kirliliği ‘Seaspiracy’ belgeselinde tartışıladursun, plastik makinaları sektöründe faaliyet gösteren Şenmak Makina sponsorluğunda deniz yaşamının en büyük tehdit unsurlarından hayalet ağlar geri dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırılacak. Şenmak Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci’nin girişimleri sayesinde Temmuz 2020’de başlayan ‘Marmara Adaları Hayalet Ağlar’ projesiyle Balıkesir Marmara Adaları bölgesinde 25 lokasyondan çıkarılacak 95 basketbol sahası büyüklüğündeki 40 bin metrekare ağ ile sucul ekosisteme önemli katkı sağlanması hedefleniyor. Balıkçıların avlanırken ağlarını deniz dibindeki kayalıklara takması sonucu bırakmak zorunda kaldığı hayalet ağlar, uzun bir mesafe boyunca, yıllarca akıntıyla sürüklenerek ve önüne gelen her şeyi tam bir katil gibi avlayarak hareket ediyor. Çıkarılacak hayalet ağlar geri dönüşüm firmalarında dönüştürülerek beyaz eşya üretiminde kullanılacak. Ülkede güzel şeyler de oluyor...
Bir başka güzel proje de insanların en çok sıkıntı duyduğu ruh halleriyle ilgili... Koronavirüs çemberi daraldı. İnanın o kadar çok sevdiklerimi aldı ki benden. Zaman zaman gözyaşlarımın etkisini hissediyorum. Böyle zor dönemde bir başucu kitabı yayınlandı. Değerli bilim insanları Prof. Dr. Vamık D. Volkan, Asistan Prof. Dr. Özler Aykan ve Elizabeth Zintl’in büyük emek vererek yazdıkları kitap ‘Gidenin Ardından’, bu aralar yitirdiklerimizden sonra yapmamız gerekenler hakkında. Aniden gelen servetin bile insan hayatında açtığı tahribat örnekleriyle beraber hepimize yardımcı olacak bir eser. “Yitim yaşamın bedelidir. Kaldığın sürece ödenmesi gereken olağanüstü kira” gibi yazar Annie Dillard’ın romanından alınan güzel sözler ve Özler Hoca’nın müthiş analizleri var.
Özler Hoca ile Oxford’tan geldikten sonra önemli etkinliklerde karşılaştım. Karşılıksız bir yardımseverdir. Sosyal sorumluluk projelerinin prensesi Prof. Dr. Özler Aykan’ın bu eseri de hepimize mal olacak değerli bir yapıt.
ÇITIR MEZGİT
Malzemeler:
- 200 gr. mezgit
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 200 ml. maden suyu
- 1 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı:
Bir kabın içinde un, nişasta, maden suyu ve yumurtayı yoğun bir kıvam alana kadar karıştırın. Karışıma tuz ve karabiber serpiştirin. Ayçiçek yağını derin bir tavada ısıtın mezgitleri karışıma batırıp yağın içine atın ve üç dakika kızartın. Afiyet olsun.