Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bu yaz, dizilerde romantik komedi mevsimi oldu. ‘Kırgın Çiçekler’le birlikte bu formattan ayrılan bir dizi var: ‘Şehrin Melekleri’. İstanbul’da artan suç oranlarından sonra emniyet tarafından kurulan özel birimin hikayesini anlatıyor.

Bu kadar romantik komedi arasında bir polisiyeyle yarışa katılmak stratejik olarak doğru. Aynı türde ve birbirinden ayırt edilmesi zor diziler arasında fark yaratmak giderek zorlaşıyor çünkü.

‘Şehrin Melekleri’nin dezavantajıysa bölüm hikayeleri anlatan dizileri tutturmanın zorluğu. Diğer bir polisiye olan ve 10’uncu sezonuna giren ‘Arka Sokaklar’ bunu başarabildi ama birçok dizi tutunamadı.

Haberin Devamı

‘Şehrin Melekleri’nin belki de en dikkat çekici yanı oyuncu kadrosu. Cenk Ertan ve Ünal Silver dışında yeni ve genç yüzlerden oluşuyor. Yakışıklı erkekler ve güzel kızlarla vitrini parlak, modern bir İstanbul polisiyesi.

Pazartesi yayınlanan dizinin ‘Paramparça’ ve ‘Kırgın Çiçekler’ gibi güçlü rakipleri var. Eğer genç ve yeni yüzleriyle seyircinin dikkatini çekmeyi başarırsa sezonda tutunabilir. Her bölümde farklı bir polisiye hikaye anlatan dizinin kahramanlarının devam eden kendi hikayeleri de var tabii.

“Dizilerde hep birbirine benzer hikayeler anlatılıyor ve uzatmak için sündürüyorlar vs.” diye şikayet eden seyirci için bir alternatif olabillir. Özellikle polisiye seven seyirci için. Biliyorsunuz polisiye bizde en az yapılan tür. Macera sahneleri seyirciyi tatmin eder ve uyuşturucu, kadın cinayetleri, tecavüz vs. gibi ülkenin kanayan yaralarına parmak basarsa şansı yükselir…

MAHALLE DİZİMİZDEKİ İRLANDALI KİM?

Geçen haftanın ilginç olaylarındandı Aksaray esnafıyla meydan savaşı yapan turist, Kuveyt asıllı İrlanda vatandaşı Muhammed Fadel’in başına gelenler. Şanssız turist su almak için dükkanın dolabını açıyor ve bütün sular dökülüyor. Olaya kızan dükkan sahibi de arkasına sakladığı sopayla ona saldırıyor. Turist sağlam çıkınca etraftaki 8 - 10 esnaf da sopa, sandalye ve bıçak alıp ona saldırıyor ama direnen adamı deviremiyorlar. İşte delikanlılığın, mahalle ve esnaf raconunun bittiğinin resmidir.
Gel de mahalle dizilerini hatırlama. Olay mahalle dizisinde yaşansa, turistin yanına gelen esnaf tarzanca “Sorun yok bilader, üzülme” derdi. Ola ki esnaf kötü karakter ve adama saldırdı, diğerleri araya girer ve arkadaşlarına kızardı. Bunun yaşanması için bütün mahallenin kötü karakterlerden oluşması gerekiyor. Öyle bile olsa, bu sefer dizinin esas oğlanı gelir, tek başına delikanlıca mücadele eden turisti yine kurtarırdı. Diziler birebir gerçekleri yansıtmıyor diye şikayet edenlere soruyorum. Bunu dizi yapsak, Kıvanç, Kenan, Çağatay dururken esas oğlanı İrlandalı mı yapacağız?
Giderek gerginleşen, yalnızlaşan hayatımızda birilerinin bize gurur, cesaret, adalet ve mertlik gibi kavramları sık sık hatırlatması gerekiyor. Yani bize, biraz mahalle hikayesi gerekiyor… Yoksa İrlandalı’nın biri gelip bize delikanlılığın raconunu öğretir, biz de böyle bakakalırız…