Fox’ta başlayan ‘4N1K İlk Aşk’, tam bir gençlik dizisi ve birçok açıdan yenilik barındırıyor. O yüzden de başarılı olmasını çok istiyorum. Genç yazar Büşra Yılmaz’ın kitabı, önce sinemaya uyarlandı, ardından da dizi olarak karşımızda.
Özellikle 18 yaş altı gençlerin ilgi gösterdiği Wattpad adında bir uygulama var. İsteyen ücretsiz üye oluyor, öykülerini paylaşıyor, isteyen sadece takip ediyor. Eskiden kitaplar bölüm bölüm yayınlanırdı dergi ve gazetelerde, işte onun internet versiyonu gibi. Herhangi bir sınır, sansür olmadığı için kısa zamanda dünyada ve Türkiye’de çok ilgi gördü. Gençler birinden onay almadan, elemeden geçmeden, yazarlık yapıp kendi okur kitlesini yarattı burada.
Wattpad böyle ilgi topladıkça, kendi star yazarlarını da yarattı. Düzce’de yaşayan genç yazar Büşra Yılmaz onların başında geliyor. Yayınevleri peşine düştü, kitabı basıldı. Bir pop star gibi imza günlerine katılan binlerce genç izdiham yarattı. Aslında ‘Kitap okunmuyor, gençler sadece internette’ denilen bir zamanda ilginç değil mi?
Güçlü tarafı, zayıf halkası
‘4N1K’ bir lise dizisi. Erkeksi takılan Yaprak ve dört erkek kankasıyla yaşadıkları anlatılıyor. Gizemli bir yakışıklı ile yakınlaştıkça, Yaprak’ın aşkla birlikte erkek gibiden kız gibi olmaya başlamasının öyküsü bu... Her daim ilgi gören çirkin ördek hikayesi bir bakıma. Güzelliği ve kadınlığı hiç fark edilmeyen, bunu bastıran bir kızın aşka kapılması ve kadınlığını keşfetmesi çok tercih edilen bir konu. Genç ve başarılı bir oyuncu kadrosu var. Olabildiğince yeni kuşağın dilini yansıtmaya çalışıyor senaryo ve diyaloglar. Sosyal medya ekranının dizi olmuş hali gibi. Hem yeni hem de eğlenceli.
Artık çok eski kalmış, Kore devşirmeleri, birbirini tekrar eden romantik komedilerden sonra yeni bir soluk ‘4N1K’. Ama en güçlü olduğu taraf, aynı zamanda en zayıf tarafı. Gençlere hitap ediyor, sosyal medya dilini kullanıyor. Bu kadar yoğun genç nüfusun olduğu yerde reyting patlaması yapması gerekir diye düşünülebilir ama öyle değil. Çünkü hikayesini anlattığı gençlerin tercihlerine uygun değil televizyon. YouTube video kuşağı, 3-5 dakikalık videolar izliyor. 110 dakika dizi, arasında bir saat deterjan reklamı izlemeye tahammülleri yok. ‘Reklamı atla’ kuşağı onlar. Ipad’iyle, telefonuyla istediği yerden, istediği zaman izleme özgürlüğüyle doğmuş bir kuşak.
‘4N1K’, diğer dizilerle geleneksel bir reyting mücadelesi değil, televizyonun internetle rekabetini yaşayacak. Dünyada televizyon sektörü yıllardır bu mücadeleyi nasıl vereceğini planlıyor. Televizyonun internetle rekabet edemeyeceğini anladıktan sonra da barış yapmayı, internet mecrasında var olmanın yollarını aramayı tercih etti dünya. Bakalım ‘4N1K’ bunu nasıl başaracak? Yolu açık olsun.
BİR AKTÖR, BİR BİSİKLET, BİR ÖLÜM
‘Kırmızı Bir Ölüm’, senarist Meriç Demiray’ın romanı. En son, çok beğendiğim ‘Martıların Efendisi’ filmini yazmıştı ama çoğunlukla dizi yazarlığı yapıyor. Bir dizi oyuncusu Kahraman Odabaş’ın hikayesini anlatıyor kitabında. Evli bir kadınla yataktayken, kocasının baskınına uğruyor ve kaçıyor Kahraman. Bir bisiklete atlayarak başladığı bu kaçışla, geçmişine doğru yeni bir yolculuğa başlıyor. Meriç Demiray, büyük şehirde, dizi dünyasında yaşayan bir oyuncunun, 40 yaşında olgunlaşma ve kendini arama hikayesini kaleme alıyor. Ortalama insandan farklı, ‘marjinal’ hayat yaşayan bir adamın ailesini, geçmişini ve hayatını bir bisiklet yolculuğu metaforuyla işliyor. Zamanımızın bir fotoğrafını çekiyor. Okuyun derim.