01.07.2014 - 19:48 | Son Güncellenme:
YAZI DiZiSi - 2
Diyabet hastalığının tedavisinde sağlıklı beslenme çok önemli.
Öğünlerin zamanında ve doğru miktarda yenilmesi, hastalığın seyri açısından büyük önem taşıyor. Bazı diyabet hastaları ise sağlıklı beslenmenin yanı sıra insülin tedavisi de görüyor.
Tüm bu nedenlerle her diyabet hastasının sağlıklı bir şekilde oruç tutması mümkün olmuyor. Kan şekerini kontrol altına alabilenler oruç tutabilirken, özellikle Tip 1 diyabetliler oruç tutmaları halinde koma hali bile yaşayabiliyor.
Acıbadem Atakent Hastanesi’nden metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Özlem Çelik, oruç tutabilen ve tutamayan diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
TİP 1 DİYABETE DİKKAT
Diyabet hastaları oruç tuttuklarında kan şekeri düşüklüğü ya da yüksekliği, vücuttan aşırı sıvı kaybı ve damar tıkanıklıkları gibi sorunlar yaşayabiliyor. Özellikle insüline bağlı Tip 1 diyabet hastalarının kan şekerleri kontrollü değilse, kanda şeker ve keton miktarının artması ile komaya girebiliyor.
Öyle ki, Ramazan’da oruca bağlı ağır hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) nedeniyle hastaneye yatış oranlarında 4-7 kat artış yaşanıyor. Hipoglisemi, kalp-damar hastalıklarını ve ritm bozukluklarını da tetikleyebiliyor.
Son sözü hekim söylemeli
Beslenme saatlerinde değişiklikler, alınan ilaçların düzeninin bozulması, kan şeker ayarında ciddi sorunlar yaratabiliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalı olabilir. Kan şekeri kontrolü iyi olan ve diyabete bağlı ciddi komplikasyonları bulunmayan hastalar ise hekimlerine danışarak oruç tutabilir.
KİMLER RİSK ALTINDA?
* Sık hipoglisemi atağı geçirenler,
* Hipoglisemiye girdiklerini fark edemeyenler,
* Kan şekeri kontrol altında olmayanlar,
* Tip 1 diyabet hastaları,
* İnsülin tedavisi alan Tip 2 diyabetik hastaları,
* Hamile diyabetliler,
* Kontrolsüz kan basınç yüksekliği ve ileri evre kalp hastalığı olanlar,
* Kronik böbrek hastalılığı olan ya da diyalize girenler,
* Yalnız yaşayan yaşlı hastalar, yüksek riskli gruba giriyor. Bu nedenle oruç tutmaları sağlık açısından riskli.
DÜZENLi KONTROL ŞART
Diyabet hastalarının kan şekeri takiplerini gün içerisinde düzenli olarak yapmaları gerekiyor. Kan şeker düzeyleri 60 mg/dl'nin altında (hipoglisemi) ve 300 mg/dl'nin üzerinde (hiperglisemi) olanların orucu bırakmaları gerekiyor. Hipoglisemi durumunda kan şekerini hızlı yükselten gıdalarla kan şekeri yükseltilmeye çalışılmalı. Kan şekeri ciddi yüksek giden hastaların ek doz ilaç almaları gerekebilir.
Diyabet hastaları oruç tutarken ağır egzersiz yapmamalı.
YARIN: KALP HASTALARINA ÖNERiLER