Bu hafta “Şarap sizden meze benden” diyorum. İşte İstanbul’un en iyi mezecilerinin listesi
Geçen hafta Türkiye’nin en lüks restoranlarını yazdım. Yazının sonunda da daha önce hiç yapmadığım bir şey yapıp iki tane şarap önerdim. Aynı gün öğle saatlerinde telefonum çaldı, arayan Raci Bostancı’ydı. Raci Abi eskilerden bir şarap üstadı yani somaliyer. Şarap uzmanı, şarapçı insan. Bir araba fırça attı baba. Şarap önerebilmem için bilmem ne kadar şarabın tadını bilmem gerekirmişten girdi, şarap konusunda yazı yazanlardan çıktı.
Haklı da, çünkü Türkiye’de şarap konusunda konuşacak tek adamdır kendisi. Ben de dersimi aldım ve bu hafta hangi şarabı hangi mezeyle alırsınız konusunu araştırdım.
1-Okko: Türkiye’ye birçok ilki getirmiş, vizyonu son derece ileride hatta kalite ve yaratıcılıkta dünya sıralarına girebilecek nitelikte bir mezeciydi. “Nerede?” diye sormayın çünkü artık yok ama yinede Okko’yu yazmadan geçmek istemedim. Saçma sapan bir alışveriş merkezine uzay üssü gibi bir mezeci açınca bütün yerlerini kaybetti.
2-namlı: Okko kapanınca liderliğe Namlı oturdu. Karaköy’deki Namlı gerçekten çok güzel, mezeler çeşitli ve lezzetli. Ama aynı şeyi diğer şubeler için söyleyemeyeceğim. Ataköy Namlı’da “Küçük bir meze tabağı alayım, açlığımı bastırayım, biraz da keyif yapayım” dedim. Buradaki mezeler, Karaköy’deki gibi değil. Arnavut ciğerine bayılırım, görünce hemen sipariş verdim, aman vermeseydim! Ciğer değil demir bilye sanki. Hemen garsonu çağırdım değiştirsinler diye bakın ne cevap verdi: “Bizim Arnavut ciğerimiz böyle, biz dana ciğerinden yapıyoruz, baharatlı o yüzden.” Tabii ben de yemek işinden anlamadığım için cevap vermedim!
Diğer mezelere geçtim. Kısır ve patlıcan dolmada da aynı sonuç: Hüsran. Hiçbir şey demeden çayımı içtim ve hemen hesabı istedim, son gol de buradan geldi. Bizim garson uzun atlama yapmış hesapta. Ona da “Peki” dedik ama Namlı Ataköy sayfasını da kapattık, yalnız tekrar edeyim Karaköy böyle değil.
3-Tuşba: Kurtuluş’ta eski ve çok kaliteli bir yer.
4-Şütte Nişantaşı: Namlı’yla aynı kadere sahip, tek iyi yanı Nişantaşı’nda olması.
ARNAVUT CiĞERi
İster kuzu kullanın ister dana en önemli şey, ciğerin taze olması. Kuşbaşı şeklinde doğrayın ama çok küçük olmasın, içindeki zarları alın ve una bulayın. Burası çok önemli; çok kızgın yağda 3-5 dakika kevgirle çevirerek kızartın. En önemli ikinci kural, çok pişmeyecek. Toz kırmızı biber, tuz, isterseniz kimyonu karıştırarak sıcakken üzerine dökün. İşte size mükemmel ciğerin tarifi!