Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

PiŞiRMEK KADAR SUNMAK DA ÖNEMLi



Güzel bir yemeğin ardından konuklarınıza sunacağınız ev yapımı Limonchello’nun yerini hiçbir şey tutamaz


Akşam misafiriniz var. Saatlerce uğraştınız, misafirinize çok güzel yemekler hazırladınız. Buraya kadar çok güzel. Ama son bir göreviniz daha var, onu servis etmek. Eğer servisinizi iyi yapamazsanız emekleriniz boşa gider. Demek ki yemek yapmak sanat ama onu servis etmek ayrı bir sanat. İşte bugün sizlere bu işin kralından bazı tüyolar vereceğim.
Adı Fahrettin Türkmen. Sivas’ta dünyaya gelmiş, servis yapmak için! Hayatı hizmet etmek. Ben de bu hafta Fahrettin’i ünlü eden sırlarından bir kaçını öğrenip sizlerle paylaşıyorum. Size “Hangi yemekle hangi şarap içilir?”, “Hangi içki nerede, nasıl içilir?” gibi saçma muhabbetler yapmayacağım, çünkü sağolsunlar, bu geyikleri yapan birçok arkadaşım var.
Bugün İtalya’da her yemekten sonra, çok severek içtiğim limoncello’yu yapacağız. Ama yapmadan önce kullanacağımız en temel madde hakkında biraz bilgi sahibi olalım:
Etil alkol da denen bitkisel alkol kullanacağımız en temel madde. “Nerede buluruz?” derseniz, alkol satan büyük marketlerin raflarında vardır. Dikkat edin, kesinlikle markette satılması, içki yapımında kullanılan alkol olmaması gerekiyor. Bir diğer alkol metil alkoldür ki kesinlikle işimize yaramaz, lakin metil alkol sanayide kullanılan bir alkol tipidir. İçildiği takdirde, en iyi ihtimalle kör eder. En kötü ihtimali söylemek bile istemiyorum!


Limon ve alkolle mucize
İkinci temel ürün ise tabii ki limondur. En iri ve kalın kabuklu olanlardan seçmeye çalışın. Limonların kabuklarını iyice yıkadıktan sonra ince ince soyun ve bir şişe etil alkolün içine dört limonun kabuğu atıp kapağını kapatın. Ardından en az 40 gün oda sıcaklığında bekletin. 40 gün sonra şişeyi açtığınızda çok keskin bir limon kokusu duymanız gerekiyor.
Evet, harika limon kokusunu aldığınıza göre, artık limoncellonun sırrına yavaş yavaş gelebiliriz. Şimdi, şeker şurubu hazırlamamız gerekiyor. Bir tencereye 1 su bardağı su, 1 çay bardağı şeker koyup bir taşım kaynatın ve soğumasını bekleyin. İçi limon kabuğu dolu şişemizi derin bir kabın içine süzdürün ve sevdiğiniz ekşilik oranına göre üç ya da dört limonun suyunu içine sıkın. Sertliğine göre bir bardak içme suyu ekleyin ve son olarak hazırladığımız şeker şurubunu içine ekleyin iyice karıştırın ve iki adet cam şişeye bölüştürüp derin dondurucuya koyun. Merak etmeyin, şişeler patlamaz ve içindeki alkolden dolayı içkimiz de donmaz.

Haberin Devamı

Yemek güzel, içki güzel
Misafirimiz güzel yemeklerimizi yedikten sonra, hani ortadan ikiye çatlayacak gibi olur ya, işte o zaman likör bardağıyla bir kadeh Limoncello ikram edin. Tabii kendi imalatınız olduğunu söylemeyi unutmadan... Yemek güzel, içki güzel hadi gene iyisiniz! Bu hafta yine sizin yemekleriniz konuşulacak. Unutmadan çok arayıp etil alkol bulamadıysanız, o zaman votka kullanmanıza izin veriyorum. Şimdi ilk alkollü içkinizi yaptınız, bundan aldığınız cesaretle ve tabi aynı yöntemle kendi likörlerinizi de yapabilirsiniz örneğin çilekle portakal ya da birkaç meyveyi karıştırarak değişik deneyimler yaşayabilirsiniz.