Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Şimdi herkes mutfağına gitsin ve bütün teflon tavalarını çöpe atsın. Neden mi?

Hep söylerim, “Şeytan ayrıntıda gizlidir” diye. Özellikle yemek yaparken sihir, ince ayrıntılarda gizli. Kullandığınız tuzun bile lezzet yaratırken hayati önemi var. Tavanın metalinden tahtaya kadar her şey önemli. Bu ayrıntılara zamanla ulaşırsınız. Tercih ettiğiniz tuzun hem sağlığımız hem de lezzet açısından önemi büyük.
Deniz tuzu ya da Himalaya tuzu gibi eski kaya tuzları hem vucudunuzda diğer tuzlara göre daha az su tutar hem de yemeğinizi normalden bir kat daha lezzetli kılar.
Kullandığınız tava da çok önemli. Sağlıktan girdik konuya o zaman aynı şekilde devam edelim. Mutfağınıza gidin ve kaç tane teflon tavanız var bakın. Şimdi hepsini çöpe atın. Neden mi?

Haberin Devamı

LEZZETiN DETAYLARI
Ne kullanacağız yerine?
Teflon, hayatımız için zararlı ve riskli. Çizildiği zaman yaptığınız yemeğe karışan teflon parçaları sizi kanser yapar. Tabii teflon üretirken kullanılan kimyasalların da ayrı kansorejen etkileri var. PFOA denen madde teflon üretiminde kullanılır.
Peki siz bu kadar zararı olan bir tencere ya da tavada çocuğunuza yemek yapar mısınız? Döküm, çelik, toprak, cam ya da delimano (içi seramik kaplı tava yada tencere) kullanın. Bütün dünyada teflon kaplı tencerelerin yerini delimano tencere ve tavalar aldı. Teflon özelliği var ama içi seramik kaplı.

Bambu tahta kullanın
Kullandığınız tahta ve bıçaklar da çok önemli. Etinizi, sebzenizi, balığınızı, tavuğunuzu bambu tahtada kesin. Tek parça olan bambu tahtalar, su çekmez ve çatlamaz dolayısıyla bakteri barındırmaz. Hem de üzerinde çalışmak keyifli.
Bıçağınızın keskin ve elinize tam oturması gerekir. Soğanı, sarımsağı robot yerine bıçakla doğrarsanız suyunu salmaz ve yemeğinizi daha lezzetli, sağlıklı kılar. Konuyu toparlayacak olursak iyi bir tencerede düzgün kesilmiş et, tavuk ya da sebzeler deniz tuzuyla çok daha iyi olur. Bunlar ince ayrıntılar haftayaysa şeflerin sırlarını anlatacağım.