Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yemek yapmayı terapi ya da zevk aldığınız bir oyun olarak görürseniz sonuç her zaman iyi olur. Ama yine de bazı kurallara ihtiyacınız olacak, bu hafta yemeğinize lezzet vermek için izleyeceğiniz yolları anlatacağım
1-Yaşayan herkesin bir enerjisi vardır ama çok az kişi enerjisini istediği gibi yönlendirebilir. İyi yemek yapabilmek için enerjimizi yaptığımız işe tam manasıyla vermeliyiz. Bunun Türkçe meali; yemek yaparken tüm ayrıntılara konsantre olmalı ve yaptığımız işten zevk almalıyız. Hani bazen derler ya “İçine sevgimi kattım”, işte tam anlamıyla bunu yapmalıyız.
2-Yapacağımız tarifin bütün malzemelerini önceden ayarlamalıyız. Yemeği yapmaya başlamadan önce tezgahımızın üzerinde hepsini görelim ki malzemeyi hissedelim.
3-Seçeceğimiz malzeme her zaman en iyisi ve mevsiminde olmalıdır. En önemli etkenlerden birisidir kaliteli malzeme. Mevsiminde güzel bir domatesin üzerine koyulan sızma zeytinyağı, biraz sarımsak ve deniz tuzu nu tam buğday ekmeğiyle yerken alacağınız zevk belki dünyanın en güzel restoranında yemek yerken alacağınızdan fazladır.
4-Yeni lezzetler yaratacağım kaygısına kapılmayın çünkü buluşlar her zaman tesadüf eseri ortaya çıkar. Lezzet verici elemanları birbirine çok karıştırmayın. Normalden fazla sayıda baharat kullanırsanız aromalar birbirine girecek ve ağızda hoş olmayan acı bir lezzet bırakacaktır.
5-Yağ kullanımına dikkat edin. Bir yemeğin içinde yağı ne kadar gizlerseniz o kadar lezzetli olur ama dikkat edin satırı tekrar okuyun, şifre yağı gizlemek! Mesela soğan aslında su ve yağ tutucudur. Yemekte ya da zeytinyağlılarda ne kadar çok ince doğranmış soğan kullanırsanız o kadar sulu ve yağı saklayan bir yemeğiniz olur ki bu da eşittir lezzet demektir. Unutmadan söyleyelim robottan geçirdiğiniz soğanın yapısı bozulur ve yağ tutmaz.
6-Lezzet artırıcıları her zaman mutfağımızda bulundurmak zorundayız ve tabii kendimize özel olanları hazırlamamız gerekiyor. Et, sebze, tavuk ve hatta balık suyu buzluğumuzda küçük küçük porsiyonlanmış şekilde her zaman olmalıdır.
7-Baharatlar en önemli lezzet artırıcılardan sayılır. Kuru baharatları az da olsa kullanıyoruz ama tazeleri dünyamıza pek sokamadık. Önce bir aktara gidin ve her baharattan birer kaşık alın, üzerine ismlerini yazın, hatta internetten araştırın en çok nerelerde kullanılır diye. Sonra belli oranlarda en çok 3-4 tanesini karıştırarak kendinize değişik baharatlar yaratmaya çalışın.
8-Taze baharatlarda da aynı kombinasyonları deneyin. Hatta oda sıcaklığında bıraktığınız bir parça tereyağını robotta taze biberiye, kekik, sarımsak ve dereotuyla çekin. Bir streçe sarıp derin dondurucuya atın. Yaptığınız yemeklerin içine piştikten sonra bir parça kesip atın. Kimsenin keşfedemeyeceği bir lezzete sahip olacaksınız. Düşünsenize böyle kaç kombinasyon yapabilirsiniz? Mesela içine rokfor peyniri eklerseniz başlı başına et sosu elde edersiniz.
9-Bir de pişirme tekniklerini iyi kavramak gerekiyor, bu da zamanla kazanılacak bir olgu. Yaptığımız bazı yemeklerin bir gün beklemesi gerekebilir mesela, sulu yemeklerin. Bir gün beklediğinde lezzetleri tam oturur ya da kısa bir süre fırında yemeği demlendirmek lezzetinin tam oturmasına neden olur. Haşlama yemeklerinde incik, fırın yemeklerinde nuar güzel olur diyebilecek kadar etten anlamak gerekir.
10-Son ve en önemli madde kendine güvenmek... Hata yapmaktan hiçbir zaman korkmayın zira yaptığınız her hata ileride yapacağınız yemekler için tecrübe olacaktır.