Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Herkes yemek yapabilir, ama çok az kişi iyi yemek yapabilir. İyi yemek yapabilmek için ilk gereken; kendine güven ve tecrübedir. Yani kötü yemek yapmaktan korkmayın, yaptığınız her başarısız deneyim sizi ustalığa bir adım daha yaklaştırır.

Tarzımızı yaratalımİkinci önemli nokta teknik. Ayrıntılarla kendi tarzınızı yaratmanız gerekir. Teknik kısmında Amerikayı yeniden kesfetmeye gerek yok, şeflerin geliştirdiği teknikleri seyrederek, okuyarak, sorarak öğrenmeniz yeterli olacaktır. Bugün size bu tekniklerden birkaçını aktaracağım; daha doğrusu birkaç saat mutfakta geçirerek bir ay boyunca yapacağınız yemeklere katacağımız sos ve lezzet artırıcılar hazırlayacağız.
Önce tereyağ ile başlayalım; bir kilo kadar doğal tereyağını bir karıştırma kabına alın ve oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletin. Diğer tarafta bir bağ kadar taze kekik ve biberiyenin kullanabileceğiniz yapraklarını ayırın, 6, 7 diş sarımsağı ayıklayın ve baharatlarla mikserde püre gibi olana kadar çekin. Eğer mikser çekmekte zorlanırsa içine birazcık dışarıda beklettiğimiz tereyağından ekleyin.
Şimdi sıra kuru baharatlar ile tereyağını yoğurmaya geldi. Bir yemek kaşığı kadar köri ya da zerdeçalı dışarıda yumuşamış tereyağına ilave ederek mikser ile karıştırın. Sarımtırak bir renk almış olması gerekiyor. Mikserde püre haline getirdiğiniz baharatları da içine ilave ederek yine mikser ile çırpmaya devam edin.
Son olarak istediğiniz kadar tuz ekleyin. Tezgahın üzerine bir streç yayın, içine iki kaşık tereyağ koyun ve rulo yaparak sarın. Yaptığınız ruloları buzdolabının dondurucu kısmına koyun. Onu yaptığımız tencere yemeklerinde lezzet ve kıvam verici olarak ya da başka sosların yapımında kullanacağız.

Haberin Devamı

Lezzet ayrıntıda gizlidir

Az yağ kullanınPeki bir güveç yemeği nasıl yapacaksınız? Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, yemeği yaparken az yağ kullanın çünkü lezzet vericimiz de yağdan oluşuyor. Güvecimiz pişti. Fırından aldığımız anda derin dondurucudan çıkardığımız tereyağdan keserek içine atıyoruz. Sonunda nereden geldiği belli olmayan mükemmel bir aroma oluşacak ve tabii ki yemeğimizin sosu da bağlanmış yani koyulaşmış olacak.
Şimdi sihirli sosla size öyle bir et sosu tarifi vereceğim, ki artık restoranlarda yemeyeceksiniz. Yaptığımız tereyağından iki kaşık kadar kesip kısık ateşte tavaya atın. Erimeye başlayınca bir dilim rokfor peynirini içine rendeleyin. Tereyağı tam eriyince içine bir çay bardağı kadar krema ekleyin ve krema koyulaşana kadar kaynatın.
İşte bu sos herkesin restoranlarda bayılarak yediği meşhur ‘Cafe de Paris’ sosudur. Her şefin kendine has bir ‘Cafe de Paris’ sosu vardır. Ben size en sade ve basitleştirilmiş şekliyle yaptım. Siz denedikçe kendinizden bir şeyler ekleyeceksiniz ve bir süre sonra kendinize has bir sosunuz olacak. Önümüzdeki hafta et sularıyla ilgili deneylerimiz olacak.