Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

KURBANDA ET ZiYAFETi




İthali, yerlisi, danası, kuzusu derken ‘et’ konusu Türkiye’nin gündemini bir hayli meşgul etti. Bu sene kurbanlıklar bile ithal geldi. Bu hafta antrikottan şaşlığa her yerinden faydalanacağımız kurbanlıklar için birkaç tavsiye ve tarifim var


Yıllarca aracı tüccarlar hem üreticiyi hem tüketiciyi sömürdü ve sonunda eti de ithal etmeye başladık. Bu arada basının fazla ilgilenmediği bir gelişme yaşanıyor Türkiye’de. İthalat bir süre sonra bitecek ve gözler yine yerli üreticiye dönecek. Bu boşlukta Türkiye’nin her köşesine irili ufaklı çiftlikler açılmaya başlandı. En küçüğü de beş bin başlık. İşte bu çiftlikler 1-1.5 yıl sonra kesime başlayacak. Bundan sonra başıboş üreticilik bitecek, tüketici etini daha güvenilir ellerden alacak. Belki markalaşma bile oluşacak. Aracı kurumlar olmayacak ya da etkisi azalacak. Velhasıl az kaldı biraz daha dayanalım...
İşte kurban kesildikten sonra dikkat etmemiz gereken noktalar:
- Kurbanı derisi yüzüldükten sonra parçalamadan serin bir yerde 8-9 saat soğumaya bırakın.
- Soğuyan kurbanı en az bir gün buz dolabında bekletin.
- Kurbanın her bölgesini ayrı ayrı parçalayın. İncik kemiklerini bir kesin. Bu bölgeden haşlama yapabilirsiniz.
- But kısmını ayırın, yağını ve sinirlerini ayıklayın. Yağı köfte yapında kullanabilirsiniz.
- Kurbanın kalan kısımlarını et suyu yaparken kullanılmak üzere dolaba kaldırın.
- Kalan et kısmın en yağsız bölümünü yemeklik kuşbaşı, biftek olarak ayırın. Hatta ince açabilirseniz, külbastı olarak kullanabilirsiniz.
Kurban etinde en sık kullandığımız tüketme şekillerinden biri kavurma diğeri de haşlamadır.



CiĞER KAVURMA

Malzemeler -1 kg. dana ciğeri - 1 adet büyük soğan
- 4-5 çorba kaşığı sıvıyağ - 1 çorba kaşığı tereyağ - 1 çorba kaşığı sirke - Yarım çay bardağı sıcak su - 1-2 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Ciğerin zarı ve sinirleri temizlenip küp şeklinde doğranır. Sonra soğuk suda yıkanıp süzülür. Tavaya sıvıyağ ve tereyağ konur, ciğer ilave edilir. Arkasından sirke ve tuz eklenip tavanın kapağı kapalı şekilde ciğer suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavrulur. Soğan piyazlık doğranır. Ciğerler onun üzerine konur. Böylece tavada soğanlar altta ciğerler üstte olur. Sıcak su ilave edilir. Kapağı kapalı şekilde suyunu tekrar çekene kadar kavrulur. Sıcak olarak servis edilir.


KUZU HAŞLAMA
Malzemeler- 1/2 kg. kemikli kuzu eti -2 havuç - 3 patates
- 1 limon - Tuz, karabiber
Hazırlanışı: Kuzu etini beş bardak suyla orta ateşte kaynatın. Bu esnada oluşan köpükleri almayı unutmayın. İri halkalar halinde doğranmış havuçları ve patatesleri ekleyin. Havuçlar yumuşadıktan sonra tuzu ilave edin. Patates yumuşayınca üzerine bir limonun suyunu ekleyip, karabiberle servis edebilirsiniz.