Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Kurbanınızı kestiniz. Sırada etinizle yapaca-ğınız lezzetli yemekler var. Kurban etinizi daha iyi nasıl değerlendirebilirsiniz, ona bakalım

1-Hayvan kesildikten bir saat sonra ölüm sertliği başlar. Yani ya bir saat içinde yenecek ya da bir gün dinlendirilecek.
2-Etleri hemen buzdolabına atmayın, üç saat dışarıda soğusun.
3-Kesilir kesilmez naylon torbaya kesinlikle koymayın.
4-Bir gün dinlendirdiğiniz eti bölgelerine göre kesin. Sırt, but, kol, gerdan diye ayırabilirsiniz.
5-Izgara yapacaksanız sırt kısmını alın ve bir gün önceden terbiye edin. İnce ince doğradıktan sonra soğan suyu, süt, kimyon, zeytinyağıyla bir gün bekletin.
6-Döş kısmından köfte yapın. Yağlı kısımlarını kuşbaşı şeklinde doğrayıp iki saat derin dondurucuda bekletin. Kıyma makineniz varsa makineden yoksa mutfak robotundan geçirip bıçak kıyması haline getirin. Çok ince doğranmış kırmızı biber ve tuzla yoğurun. Unutmayın içinde yağ olmalı, etin yağlı kısımlarını değerlendiriyoruz. Daha sonra ister şişte ister köfte formunda pişirin.
7-Yağsız kısımlarından kavurma yapabilirsiniz. Döküm ya da çelik tencerede yüksek ateşte etleri kavurun. İçine biraz kuzu yağından ilave edin. Sonra içinden etleri çıkartıp çok ince doğranmış soğanları koyun. Soğanlar öldükten sonra etleri tekrar ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
8-Kol kısmından fırın yemeği yapabilirsiniz. Kol kısmını kemikli bırakın, üzerine kendi zevkinize göre hazırlayacağınız bir sos sürün. Mesela biber salçası, sıvı yağ, tuz, sarımsak, yoğurt gibi. Eti önce yağlı kağıda sonra da alüminyum folyoya sarın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 2-3 saat pişirin.
9-Kalan kemikleriyse et suyu yaparak değerlendirebilirsiniz.

ET SUYU YAPIMI

* Kalan bütün kemikler
* 5 litre su
* 3-4 adet defne yaprağı
* 1 adet kereviz
* 2 adet soğan
* 10 adet tane karabiber
* 1 kaşık domates salçası
* 1 baş sarımsak
* Taze kekik
* 1 kaşık tereyağı
* 1 fincan sıvı yağ

Hazırlanışı: Büyükçe bir tencerede sıvı yağı ve tereyağını eritin, kemikleri içine koyun, kahverengi olana kadar kızartın. Daha sonra kemikleri içinden çıkartın ve aynı yağın içine soğan, kereviz, sarımsak ve domates salçasını ekleyerek birkaç kere karıştırın. Sebzeler biraz ölünce üzerine kemikleri ilave edip, suyu koyun. Kısık ateşte yaklaşık üç saat kaynayacak ama bu arada üzerinde köpükler oluşacak, bu köpükleri almayı ihmal etmeyin. İki saati tamamlayınca tane karabiber, defne yaprağı ve kekiği içine atın. Bir saat kadar daha kaynasın. Suyun üçte bir oranında azalmış olması gerekiyor. Kalan suyu süzdükten sonra soğutup buzluğa kaldırın.