Bugünlerde ev hanımları ve aşçılar pek dertli. Piyasanın yüzde 85’ini ele geçiren ithal etlerle lezzetli yemekler yapmak hiç de kolay değil. İşte size ‘ithal et’le baş etmenin yolları...
Son günlerde aldığınız etler lezzetsiz mi geliyor? Doğru, bir türlü ısınamadığımız ‘ithal etler’ bizim yerli etlerin yerini alamadı. Et pişirmek artık bizim gibi profesyonelleri bile şaşırtmaya başladı. Hani size et alırken, “Aman şunlara dikkat edin” diye satır satır bilmişlik yapardım ya, işte artık o dediklerimi unutun! Çünkü memlekete ‘ithal et’ girdiğinden beri her şey değişti. Neler mi değişti? Haydi bugün ‘yerli et’ ile ‘ithal et’ arasında ne farklar var, ona bakalım:
Etinizi tanıyın
1- İthal ete ilk baktığınızda gözünüze güzel görünebilir, çünkü son derece yağsızdır. Ama bir kilogram alıp eve gelir, pişirirseniz et değil saman yediğinizi düşünebilirsiniz.
2- İthal eti anlamak için etlerin üzerindeki mühürlere bakın. Yerli etlerin üzerindeki mühürler mor renklidir, ithal etin üzerindeki mühürlerse açık kahverengi.
3- İthal hayvan kesildikten sonra eti yaklaşık iki gün yol gelir. Bu yüzden rengi hafif koyulaşır, yerli etse canlı ve parlak renklidir.
İthal et satın almak dünyanın sonu değil. Zaten yerli et kesimi yüzde 80 azalmışken şimdilik ithal etten kaçmak pek mümkün görünmüyor. O zaman bu lezzetsiz ete nasıl değer katarız onun hesabını yapalım. Dedim ya gelen hayvanlar çok yağsız. Tabii yağsız olunca etin suyu ve lezzeti olmuyor. O halde eti yerine göre nasıl lezzetlendireceğiz ona bakalım:
Ete tat katın
1- Önce dananın incik kemiklerini kaynatın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Elde ettiğiniz et suyunu soğuduktan sonra şişeleyerek dolaba kaldırın, çünkü bu ithalat devam ettiği sürece lazım olacak.
2- Kasabınızın kapısından girdikten sonra eski ukalalıkları yapmaya devam edin. Zira kasabınız da artık tezgahındaki ete yabancı! Büyük ihtimalle etin yerli olduğunu söyleyecektir. Hemen yukarıdaki üç maddelik testi uygulayın. Unutmayın piyasadaki etlerin yüzde 85’i ithal.
3- Yapacağınız yemeğe göre eti alın. Kıyma alıyorsanız en az yüzde 10 yağ ilave ettirin. Yoksa kıymanız çok kuru ve lezzetsiz olacaktır.
4- Eve gelince etinizi istediğiniz büyüklükte doğrayın ve bir kabın içinde önceden hazırladığınız et suyuyla marine edin. Bir kilo et için 100 gram et suyu kullanarak dinlendirin.
5- Aynı miktarda et suyunu kıymayla yapacağınız yemeklerde de kullanın.
6- Eğer ızgara yapacaksanız fazladan üzerine bir fincan süt ve zeytinyağı ilave edip bir gün dinlendirin.
7- Etiniz bir gün sonra daha yumuşamış ve lezzetlenmiş olacaktır. Ancak özellikle ızgara yapacağınız etleri normalden biraz daha az pişirin. Çünkü suyunu çabuk kaybeder. Yani bu et normal etten daha çabuk pişecektir.