Çorba içmeden iftar yapılmaz. Yapması kolay gibi görünüyor ama aslında ince bir konudur. Bu yüzden bu haftaki yazımı çorbalara ayırdım
Bence Ramazan çorbalarında kesinlikle et suyu kullanılmalı. Birkaç et suyu önerisinde bulunacağım ki, çorbalarınızı daha özel yapasınız.
Mercimek çorbasıyla başlamak istiyorum. Önce sizin yaptığınız yönteme bakalım; mercimeği yıkıyorsunuz ve içine en fazla 1 soğan ilave ederek haşlıyorsunuz. Sonra robottan geçiriyorsunuz değil mi? Allahtan mercimek kendi başına lezzetli bir bakliyat ki bu kadar az çabayla bile güzel sonuç verebiliyor. Ama bir de şu tarifle deneyin, bakalım nasıl olacak?
İmzanızı atın
Çorbanızın daha sarı ve berrak renkte olması için mercimekleri iyice yıkayın. Daha sonra kemik suyuyla hazırladığınız et suyunda iyice ezilene kadar haşlayın. İçine 1 adet soğan, 1 tatlı kaşığı şeker atın. Mercimeklerle kardeş kardeş haşlansınlar. İyice yumuşayınca robottan geçirin ve tel süzgeçte süzün, berrak ve pürüzsüz bir mercimek çorbanız oldu ama daha öncekinden tek farkı, tadı çok daha güzel, rengi daha sarı ve parlak.
Şimdi de öyle bir şey yapalım ki o çorba bizim olsun, kokusundan farklı olduğu anlaşılsın. O zaman sıra imzamızı atmaya geldi. 2 kaşık tereyağını kısık ateşte eritin, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı kimyonu tereyağına atın ve köpürdükten 1 dakika sonra çorbanın üzerine dökerek karıştırın. İşte şimdi çorba bize ait oldu. Eğer çorba bitmez yarına kalırsa, biraz sulandırıp içine 1 çay bardağı bulgur döküp 30 dakika kısık ateşte pişirin ve işte size yeni bir çorba.
Ekşili köfte de çorbadan sayılır
Benim çok sevdiğim bir başka çorba da ekşili köftedir. Çorba mıdır? Aslında ana yemektir ama bugün çorba sınıfına sokarak imalata başlıyorum. Kasaptan 1 kg. yağsız kıyma alıyorsunuz. Neden yağsız? Çünkü köfteleri haşlayacağımız için yağ salacak. Çok yağlı kıyma olursa çorba da yağlı olacak.
1 kg. kıymanın içine 1 su bardağı yıkanmamış pirinç, 1 yumurta, 3 diş sarımsak, tuz, karabiber, 1 kaşık kimyon dökerek yoğurun. Sonra misket büyüklüğünde köfteler yapın ve bir tepsinin içine atın. Tepsiye 1 su bardağı un dökün, köftelerin her yerine un değmesi gerekiyor. Diğer tarafta 1 patates, 1 havuç ve bezelyeyi küp şeklinde doğrayıp haşlayın.
Sebzeleri haşladığınız suyun içine unladığınız köfteleri salın. Su koyulaşmaya başlayacak. Köfteler renk alıp yüzünce, dibi yuvarlak bir kasenin içine 1 yumurta sarısı, 2 kaşık un, 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, biraz tuz, 3 kaşık yoğurt koyup çırpın. İyice karıştırdıktan sonra çorbanın içinden 1 kepçe alın ve terbiyeye karıştırın. Son olarak terbiyeyi çorbanın içine dökün. Koyulaşınca çorbamız hazırdır.