Bu Twitter ne güzel şeymiş, yaptığın işin sonucunu hemen görüyorsun. Mesela geçen hafta yaptığımız Sous Vide ve kavanozda pişirme yöntemiyle ilgili yüzlerce tweet geldi. Tabii hepsine cevap veremedim. Ben de buradan cevaplamaya karar verdim
Şimdi kavanozda pişirme yönteminin fayadalarını sayalım önce. Birincisi, kavanozun içinde pişen ürün, suyunu salmaz. Su içinde kalır ve tabii ki lezzetli ve bütünlüğünü koruyarak pişer.
İkincisi, besin değerlerini zerre kaybetmez çünkü buharlaşma olmaz.
Üçüncüsü, içine koyduğunuz baharatları, aromaları en az beş kat daha güçlü olacaktır. Yani kavanozun kapağını açtığınızda mutfağı kaplayacak güçlü bir baharat kokusu ve içinde çıkacak yumuşacık bir et, elbette çok sağlıklı.
Ayrıca kavanozda pişen yemeği soğutup bir hafta sonra da yiyebilirsiniz, tabii kapağını açmazsanız. Her teknikte olduğu gibi bunda da dikkat etmeniz gereken püf noktaları var.
Nasıl iyi sonuç alırsınız?
Bir kere etiniz iyi olacak. Sert bir eti nasıl pişirirseniz pişirin, iyi sonuç alamazsınız. Sırt etlerini kullanmaya çalışın; bonfile, kontrfile, antrikot gibi. Birinci kural, malzemeniz iyi olacak. İkinci kuralsa parçanın büyüklüğü. Eğer fazla vaktiniz ve sabrınız yoksa etinizi küçük doğrayın. Bu durumda 30 ya da 40 dakika size yetecektir. Ama “Ben sanat yapacağım, bu sofraya imzamı atacağım” derseniz o zaman biraz daha büyük bir parça eti içine atın. Ama bu durumda yaklaşık 3 saate ihtiyacınız olacak. Ama 3 saat sonra çıkan et, helvadan yumuşak olacak. Çok pişiririm diye korkmayın çünkü ne kadar fazla pişirseniz de yemeğiniz yanmaz. Yeter ki tencerenizde su bitmesin.
Hayal gücünüze güvenin
Şöyle bir toparlayacak olursak; etinizi alın kavanoza koyun. İçine azıcık zetinyağı ve istediğiniz baharatları da koyduktan sonra kapağını kapatıp benmari yapar gibi tencereye koyun. Artık bu noktadan sonra parçanın büyüklüğüne göre zaman ayarlamasını yapmak size kalmış. Hayal gücünüze göre lezzetleri çeşitledirmeniz mümkün.
Bu hafta Show TV’deki programımda da bu konu var. Bugün saat 15’te daha detaylı seyredebilirsiniz.
Belki ilk denemelerinizde istediğiniz başarıyı sağlayamayabilirsiniz ama üzülmeyin. Yaptığınız her kötü yemek, sizi ustalığa götürecek ve mükemmele bir adım daha yaklaştıracaktır.