Damak zevkinize uygun etin peşindeyseniz, ne kadar pişmesi gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Evde yapılacak etler için et termometresi kullanabilirsiniz
Az pişmiş kontrfile: İç ısısı 55 dereceye ulaşmış olmalı. İçi ılık, kırmızı ve kanlıdır. Yani, “Rare” olarak ifade edebilirsiniz.
Az-orta arası pişmiş kontrfile: İç ısısı 60-65 derece arasındadır. İçi, kırmızıdan pembeye dönmüş ve kanlıdır. “Medium rare” deniyor buna.
Orta pişmiş kontrfile: İç ısısı, 65-70 derece arasına gelmiş, en ideal sayıla pişme derecesidir. İçinin pembe, kanlı değil ama sulu olması gerekir. “Medium” olarak ifade edebilirsiniz.
İyi pişmiş kontrfile: Genelde Türkiye’de sevilen pişme derecesidir. İç ısısı, 70-75 arasında olmalı. İçi kahverengi, kuru ve serttir. “Well done” olmuştur.
Çok iyi pişmiş kontrfile: Ayakkabı köselisinden farkı yoktur. “Ben çok çok iyi pişmiş et seviyorum” diyenler, buna da “Very well done” diyebilirsiniz.
Parmak hesabı
Etin en ideal pişme derecesini anlamak için, baş parmağınızı yüzük parmağınızla birleştirin. Baş parmağın altındaki o yuvarlak kısma dokunun. O yumuşaklıkla etin yumuşaklığı aynı olursa, bu orta pişmiş demektir ve en idealidir. Eğer işaret parmağıyla aynı şeyi yaparsanız az pişmiş; serçe parmağıyla yaparsanız çok pişmiş anlamına gelir. Ancak çok pişirmek, etin suyunun kaçmasına yol açar.
1- Az pişmiş
2- Az-orta arası
3- Orta pişmiş
4- İyi pişmiş