Türk halkının mutfağında baş köşeyi tutan ekmeği kendi evinizde de yapabilirsiniz. Size basit bir sır vereyim, işe duygularınızı katmayı ihmal etmeyin
Sucuk, bir Türk’ün vazgeçemediği tek şey. Ben de klasik bir Türk erkeği olarak pazar sabahları kahvaltımda iyi bir sucuk isterim. Geçen hafta yeni keşfettiğim bir yerden bahsetmiştim ama ismini vermemiştim. Onlarca eposta aldım. Kolay kolay gittiğim bir yerden bahsetmem bilirsiniz ama burası kendi yaptığı sucuklarıyla ve taze sosisleriyle gönlümü kazandı. Artık pazar sabahları bizim için klasik oldu Kalamış’taki Quando çünkü benim için sucuğu çok iyi olmasının yanında çeşitleri gereksiz yere fazla değil. Kahvaltının sonunda memnun olmak garanti.
Kahvaltıya başladık, o zaman bizim için önemli olan diğer konu ekmek. Evde ekmek yapmak hem keyifli hem de sağlıklı.
İşin sırrı duygularda
1-Ekmeğin kalitesi 3 ana unsura bağlı; maya, un çeşidi ve pişirme şekli.
Mayayla başlayalım. Maya birkaç çeşittir ama en değerli olanı ekşi maya. Ekşi maya, buğdayın kabuğunda bulunan bir mantar, daha doğrusu bu mantarın ortaya çıkardığı karbondioksit gazı. Bu gaz, hamur yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında çalışmaya başlar ve dışarı çıkmaya çalışan gaz, ekmeği kabartır. Peki ekşi maya nasıl yapılır?
2-Ekşi maya yapmak önce zaman sonra sabır ve tabii sevgi gerektirir. Evet, doğru duydunuz enerjiz çok önemli, yaşayan bir organizma sizi hisseder. Neyse bunların hepsi bizde zaten var, o zaman başlayalım:
3-Mayamızı yapacağımız un, kesinlikle organik, kullanacağımız su içme suyu olmalı. 100 gr. un ve 30 gr. suyla hamur tutun ve metal olmayan bir kabın içine koyup oda sıcaklığında 3 gün bekletin.
4-3 gün sonra baktığınızda üzerinin kabuk tuttuğunu göreceksiniz. Kabuğu atın. Altta kalan hamura aynı miktarda su ve un koyarak tekrar yoğurun, üzerini örterek yine 3 gün bekletin. Bu işlemi 3’er gün arayla toplam 4 kez yapın. 12 gün sonra mayanızı hamura karıştırıp hamuru 12 saat bekletin. 12 saat sonra hamurdan bir parça ayırarak geri kalan kısmıyla ekmeğinizi yapmaya başlayın. Diğer parçaysa bir dahaki ekmeğiniz için mayanız olacak.
5-Mayalanmış hamurun içine yaratıcılığınızı kullanarak bir şeyler ekleyebilirsiniz. Mesela ceviz, soğan, zeytin, kuru meyveler...
6-Fındık, fıstık artık Allah ne verdiyse koydunuz, karıştırdınız ve yoğurdunuz. Şimdi yüzeyinin kaymak gibi pürüzsüz olması gerekiyor. İstediğiniz şekli de verdikten sonra üzerine hafif nemli bir bez örtün ve en az 40 dakika bekletin. Eğer bekletmeden önce üzerine çok ince bir bıçak ya da jiletle yaralar açarsanız ekmeğiniz daha yakışıklı olacak.
8-Son olarak pişirme tekniği ve dereceleri kaldı. En güzel yöntem altı taş olan odun fırınında pişirmek... Fırının altının taş olması şu işe yarar; önce taş ısınır ve ekmeğin altına bir anda kabuk yaptırarak neminin içinde kalmasını sağlar. Türkçe meali; ekmeğimiz çıtır olur.