Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Son günlerde konu et olunca herkes biraz hassas. Kimse ithal et yemek istemiyor, doğal olarak kasaplar da satmak istemiyor. Kimse satmıyor, kimse yemiyor, peki ne oluyor ülkeye giren tonlarca ithal ete?

Bugünkü konum, döner. Son bir aydır takıntım oldu, en iyi döneri yapmak istiyorum. Tabii en iyisini yapabilmek için en iyi rakiplerini bilmen gerek. Ben de İstanbul’un her yerinde döner yemeye başladım. İthal et geldi geleli ağızımızın tadı kalmadı, her yerde döner saman gibi. Bir lokantanın ithal ya da yerli et kullanıp kullanmadığını en iyi tadından anlarsınız. Bizim yerli etimizin kendine has bir aroması ve lezzeti var. İthal et, görüntü itibarıyla güzel olabilir ama tadı yavandır. İşte beğendiğim dönerciler:

Dönerci Ali Usta
Maltepe’nin ara sokaklarında yıllardır gittiğim bir dönercidir. Tam bir başarı öyküsü;sıfırdan gelip mahalle arasında bu kadar meşhur olmak oldukça zor, belki de imkansız. Ama ne var ki döneri için artık aynı şeyi söylemem mümkün değil. Çünkü son birkaç seferdir çok memnun kalamıyorum, sanki eskisi gibi değil tadı. Ayrıca kullandığı lavaşlar bu kadar kalın olmamalı. Peki Ali Usta kötü mü? Hayır değil. Olması gereken ortalama döneri var. Ama bu kadar şöhrete insan daha fazla şey bekliyor.

Celal Usta
Burası da Ali Usta’nın hemen hemen aynısı. Her zaman kalabalık, döneri olması gereken kalitede ama daha iyisi olabilir. Celal ve Ali Ustalar işlerini layıkıyla yaptıkları için dükkanları dolup taşıyor. Yalnız tekrar söylüyorum: Bu şöhrete daha çok şey bekliyorum. Celal Usta, Ümraniye’yi mesken tutmuş, oraları kasıp kavuruyor.

Dönerci Sadık
Aksaray’da ayakta bekleyerek yiyorsunuz ama diğer dönercilere göre döneri daha iyi. Çok iyi marine edilmiş, yağı ve tuzu oldukça yerinde. Konfor aramıyorsanız, ayakta beklemeyi göze alıyorsanız Sadık Usta’nın dönerini tavsiye ederim.

Et-ten Döner
Hem eti güzel hem de odun ateşinde yapılıyor. Kuzguncuk’a yolunuz düşerse burayı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Ya iskender kebap?
İskender deyince akla Bursa’daki o meşhur Cemal Cemil Usta geliyor. Garaj’daki yerlerine giderseniz lezzetli döner yiyorsunuz ama ödediğiniz hesap keriz gibi hissettiriyor. Basit bir öğle yemeği için bir avuç para vermek zorunda kalabilirsiniz. Fakat durum istanbul’da öyle değil. Geçenlerde Etiler’deki Uludağ Dönercisi’ne gittim. Dekorasyon, İtalyan lokantasıymış izlenimi veriyor. Dönerin tadı, Bursa’daki gibi. Hiç de abartılı olmayan bir hesap geliyor. Mekan ünlü dolu.

iyi döner nasıl olmalı?
1-Eti iyi marine edilmeli, tuz ve yağ oranı eşit olmalı.
2-Odun ateşinde pişmeli ve en az 50 kg. takılmalı, dinlenen döner lezzetli olur.
3-Kesinlikle mekan kalabalık olmalı, hızlı satılmalı ki döner dönsün, kurumasın.
4-İnce kesilmiş olmalı. Ne kadar inceyse o kadar yumuşak ve lezzetli olur.
5-Çok pişirmemek gerekir, çok pişen döner kuru ve sert olur.