Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Türkiye'de Amerikan tarzı et lokantalarından sonra deniz kabukluları lokantaları açılmaya başladı. Ben de evde bunlarla yapılacak yemeklerin provalarına başladım
Size de bir şey anlatmaya gelmiyor, geçen hafta sanayi mahallesindeki esnaf lokantasından bahsettim, bu hafta oraya hangi gün gitsem aç döndüm! Maşallah artık rezervasyonsuz gidilmez oldu.
Bu haftaki konumuz, yengeç ve ıstakoz gibi deniz kabukluluları. Türkiye’de bu yemekleri yiyebilmek için ‘şişman’ bir cüzdanınız olması gerekiyor. Ancak bunlar dünyanın bazı ülkelerinde ekonomik yiyecekler sınıfında. Örneğin, Amerika’da kabuklular oldukça ucuz. Türkiye’de son yılllarda Amerikan tarzı et lokantaları popüler oldu, şimdilerdeyse ucuz yengeç lokantaları açılmaya başlandı.
Okan Karacan beni Caddebostan’da bir yere götürdü, Suffer Crab diye. Oldukça keyifli ve ucuz bir yer. Özelliği de İstanbul’un en pahalı lokantalarında bir aylık maaşınızı bırakabileceğiniz bir yemeği burada 20 liraya evinizin rahatlığında yiyebiliyor olmanız. Türkiye’nin mavi yengecini servis ediyorlar hem de kovayla. Yanında bir tane çekiç veriyorlar, gazete kağıdının üzerinde bir elinizde çekiç bir eliniz yengeç kırıp kırıp yiyiyorsunuz. Bir de arkadaşlarınızla gittiyseniz kalkmak istemeyeceğiniz mütevazı bir yer. O kadar keyif aldım ki, bir kabuklu lokantası açmaya karar verdim.
Bu heyecanla çalışmalara mutfakta başladım. Biraz mavi yengeç aldım biraz da kral yengeci, onlarla çalışmalar yapıyorum. Bugünkü tarifimse yengeç kek olacak ama daha önce şu kral yengecinden biraz bahsetmek istiyorum. Denizde hiç rastlamak istemeyeceğiniz bir hayvan çünkü gerçekten yengeçlerin kralı, boyu ortalama bir buçuk metre ve eti de oldukça lezzetli. Genelde Kanada taraflarında avlanıyor.

YENGEÇ KEK
Malzemeler
* 100 gr. yengeç eti (Bulamazsanız balık da kullanabilirsiniz)
* 2 yumurta
* Yarım bağ dereotu
* 2 diş sarımsak
* 2 kaşık galeta unu
* 3-4 dal taze soğan

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Önce haşlanmış yengeçlerin etlerini bir kaba alıyoruz ve diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp hamburger köftesi formuna sokuyoruz. Bir tavanın dibine az sıvı yağ döküyoruz ve her iki tarafını nar gibi kızartıyoruz. Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 15 dakika dinlendirip servis ediyoruz.

DENiZ KABUKLULARINA HAZIR MISINIZ