Kaya koruğu, turp otu, cibes, labada gibi birbirinden lezzetli otlarla hazırlanan yiyecekler kışa girerken sofraları süslüyor
Kış yüzünü gösterdi artık, hepimizin içini kasvet kapladı. Yemek yapanlar için bu ara mevsimler sinir bozucudur, yaz sebzesi yaşlanmış, kış sebzesi daha başlamamıştır.
Her sene olduğu gibi Otçu Mehmet böyle durumlarda imdadıma yetişir, bir telefonla doğanın eczanesini önüme serer. Eczane diyorum çünkü getirdiği otlar doğanın bize verdiği şifa kaynakları. Ne var ki ben doktor değilim, şifacı hiç değilim, bana lezzet gerekiyor o yüzden önce otların tadına bakıyorum sonra alıyorum. Otçu Mehmet, Türkiye’nin her yerinden birbirinden lezzetli otları bulup getirebiliyor. Bu dönem neler var bir kaçına göz gezdirelim:
Kaya koruğu: Deniz kıyısında kaya diplerinde yetişen bir bitkidir, hafif kalın olduğu için turşusu güzel olur. Ben de önce turşusunu kurarım daha sonra zeytinyağında kavurup etlerin yanında veririm. Etin ağırlığını alır, kendine has kokusu iştah açar, hafif buruk ekşi bir tadı vardır. Ayrıca tazeyken ezerek cildinize sürerseniz egzamaya ve mantara iyi gelir.
Turp otu: Ege bölgesi otlarındandır. Yaprakları temizlenir, tuzlu ve sirkeli suda haşlanır. Ve sarmısak ve zeytiyağıyla kavrulur. Böbrek taşı düşermeye yardım olur.
Cibes: En sevdiğim ottur. Hafif haşlanır, üzerine sarmısak, közlenmiş biber eklenerek limon sıkılır. Böylece harika bir salataya dönüşür.
Labada: Bütün Anadolu’da yetişen bereketli bir ottur. Haşlanarak kullanılır. Köklerinden çay da yapılabilir. Bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Çayını yaparken otları kaynar suda bir dakika bekleterek demleyebilirsiniz.
Cibesli Börek
Cibesler yıkanıp doğranır. Soğan, sıvı yağ ve tuzla kavrulur. Cibesler eklenir ve kısık ateşte suyunu salana kadar pişirilir. Bir kapta yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve baharatlar karıştırılır. Sonra fırın tepsisine ilk yufka kenarlarından taşacak şekilde konur. Bir fırçayla karışım sürülür. İkinci yufka tepsiden taşmayacak şekilde serilir, yine yoğurtlu karışım eklenir. Üçüncü yufkanın ortasına cibesler konur. Dördüncü yufka yayılır, üzerine yoğurtlu karışım sürülür. Son yufka serilir, kalan malzeme üzerine eklenir. Daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Malzemeler: l1 kilogram yufka l 1 adet yumurta l 1-1.5 su bardağı yoğurt l Yarım su bardağı sıvıyağ
İçi: l 750 gram cibes l 1 orta boy soğan l Sıvıyağ l Tuz l Kırmızı ve karabiber