Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Balıkçı Bahtiyardan kaçmaz tarifler



Bugün canımız balık istedi. Bebek'ten çıktım yola, çok gitmedim, Arnavutköy'de Akıntıburnu'na geldim. Balıkçı Bahtiyar çok eski ve yakın arka-daşım. Yanına yanaşıp hal hatır sordum, maksat mevsimin en ucuz balıklarından alıp ona pişirtmek. Bahtiyar bu hafta hamsiye takmış, bir tatlı kalmış hamsiden yapmadığı. Köfteyle başlıyor anlatmaya... Kaçar mı benden? Hemen beğendiğim yemeklerin tariflerini kapıyorum. Bir de söz veriyorum kimseye vermeyeceğim diye! Aramızda kalsın, kimseyle paylaşma-yacağım tarifleri, siz hariç.


HAMSi KÖFTE
Yapılışı: Öncelikle patatesi kabuklarıyla haşlayın. Haşladığınız patatesi soyun ve püre haline getirin. Püre haline getirilen ve soğutulan patateslere birlikte hamsileri bir karıştırma kabına koyun ve yoğurmaya başlayın. Biraz yoğurduktan sonra bir yumurta kırın ve yoğurmaya devam edin. Yarım çay bardağı galeta unu, dövülmüş sarımsak ve kıyılmış dereotunu ilave edin (isterseniz değişik taze baharatlarla zenginleştirebilirsiniz). Galeta unu harcın biraz katılaşması ve kıvam alması içindir. Eğer miktar az gelirse biraz daha ilave edilebilir.
20 dakika kadar dolapta dinlendirilen harca, köfte yapar gibi elde önce yuvarlayarak sonra biraz bastırarak şekil verilir. Diğer tarafta 2 yumurta çırpılır ve köftelerin de girebileceği geniş bir kaseye dökülür. Bir diğer kaseye mısır unu ve biraz tuz konularak yayılır. Bunun yanı sıra bir çay bardağı kadar beyaz un da başka bir kaseye konulur.
Şekil verilen köfteler önce beyaz una sonra yumurtaya en son olarak mısır ununa batırılarak bir kenara alınır. Eğer köftelerin daha çıtır olmasını isterseniz bu işlemi iki kere yapmalısınız. Bu tekniğin adı panedir.
Panelediğiniz köfteleri tavada kızgın yağda iki tarafı nar gibi olana kadar pişirin. Hemen servis etmeyecekseniz ya da acil zamanlar için derin dondurucuda saklayacaksanız çözüldükten sonra paneleyin ve kızartın, içinin pişmesi için ise yaklaşık yedi dakika 180 derece fırında tutun.

-1 kg kadar kılçıkları ayıklanmış hamsi
- 1 adet patates
- 1 bağ dereotu
- Yarım çay bardağı galeta unu
- 2 çorba kaşığı mısır unu
- 2 yumurta
- 2 diş sarımsak


HAMSi BUĞULAMA
Yapılışı: Önce garnitürümüzü yapalım. Patateslerin kabuklarını güzelce yıkayın, dörde bölüp 200 derece fırına atın yaklaşık, 15-20 dakika pişirin. Pırasayı ve soğanı, ince uzun, julyen şeklinde doğrayın. Soğan ve pırasayı sadece bir kaşık şekerle pişirin. Soğan ve pırasa iyice yumuşadıktan sonra, fırından patatesleri çıkartıp karıştırın, garnitürümüz hazır.
Buğulamaya gelince... Buğulama tenceremize üç adet balığı yatırın. Buğulama tenceresinin su koyacağınız kısmına elde ettiğiniz balık suyundan bir su bardağı koyun, içine adaçayı, defne yaprağı gibi koku vericileri atın. (Buğulama tenceresi iç içe giren iki tencereden oluşur. Büyük kısmı suyu kaynatmak içindir, diğer kısmı balığı buharda pişirmek için delikli olur. Eğer buğulama tencereniz yoksa normal bir tencereye buğulama kevgiri oturtarak yapabilirsiniz) Üzerine balıkları koyun limonları da balıkların üzerine dilimleyin ve kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika pişirdikten sora altını kapatın. Servis tabağının kenarlarına patatesleri güzelce dizin, balıkları da ortasına yerleştirin, limonlarla süsleyip servis edin.

- 2 kg. kadar hamsi
- 7-8 adet patates
- 1 adet pırasa
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı şeker
- Kıyılmış dereotu
- 1 adet limon.
Eğer bulabilirseniz bir parça adaçayı (birçok parkta bahçede vardır, koparabilirsiniz izin veriyorum ya da uğraşmayın artık marketlerin rafında var, ama maliyete dahil değil)