19.12.2022 - 15:50 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Mustafa Uslu, yapımcısı olduğu 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin mahkeme tarafından yasaklanmasının şokunu yaşıyor. '2. Sayfa' programına telefonla bağlanan Uslu, "Bizi en çok üzen taraf filmimiz seyredilmeden yasaklandı. Buna bir anlam veremiyoruz. Filmi yasakladınız, peki seyrettiniz mi? Kişinin ölümü ile kişilik hakları sona erer. Kişilik hakları miras olarak babadan oğula kalmaz. Son duruşmada hakime hanım, "Bu filme ben de çocuklarımla gitmek istiyorum. Hepiniz aynı çatı altında buluşmuşsunuz. Burada bir emek var. Anlaşma imkanınız varsa burada uzlaşın' dedi. 'Biz maddi ve manevi anlaşmaya razıyız' dedik. Kötü bir niyetimiz yok, çok güzel bir film çektik. Karşı taraf yine bizimle anlaşma yoluna gitmedi" ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLARIMIN BABALIK ZAMANLARINDAN ÇALDIM"
Projenin hazırlık sürecinin beş yıl sürdüğünü ve 65 milyon TL harcadığını açıklayan ünlü yapımcı, "Ülkemin kanunlarına güvendim, bu parayı harcadım. 'Bu filmi kimse durduramaz' şeklinde bir açıklamam olmadı. İnceleme yapılmaksızın, birlirkişiye inceleme yapılmaksızın mahkeme tedbir kararı verdi. İçim acıyor, kalbim acıyor. Çocuklarımın babalık zamanlarından çalarak, günde 18-20 saat bu filme çalıştım. Evlatları babalarının filmini yasaklattılar, mahkeme çıkışı bu kararı alkışladılar. Hayatımın en muhteşem filmini yasaklattıkları için alkışladılar. Onları tarih yargılayacak, halkımız bu filmi gördükten sonra yargılayacak. Büyük ustamıza yakışır bir film yaptım. Biz hiç yasaları çiğnemedik. Bir sanat eseri izlenmeden yargılanma hakkımız elimizden alındı. Bu bize göre sansürdür! Hiçbir sanat eseri yasaklanmasın" dedi.
"BENİM ÇOCUĞUM GİBİ"
Mustafa Uslu, program sunucularının "Mahkemeden karar çıktığı an ne hissettiniz?" sorusuna?, "Yıkıldım, kalbim acıdı. O benim çocuğum gibi. Beş yılımı verdim, çok emeğim vardı. Çok üzüldüm. Hakikaten sanki kürtajla doğmayan çocuğumu öldürdüler gibi geldi" yanıtını verdi.
"İSTESEM YARIN AVRUPA'DA VİZYONDA OLUR"
48 yaşındaki yapımcı, "İstesem dünyanın her ülkesinde; yarından başlamak üzere Almanya, Fransa, İtalya, Belçika her yerde vizyona girerim. Bunu yapmayacağım. Kendi ülkemin kanunlarına saygılım. Bu filmin ilk yayınlanacağı yer Anadolu olmalı. Bu film bir kültür filmi. Sabırla adaletin tecelli etmesini bekleyeceğiz, verilen bu hatalı karardan bir an önce dönülmesini bekleyeceğiz. Ülkemize yakışmayan bir karar" şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
Neşet Ertaş’ın ailesi, yazar Prof. Dr. Erol Parlak’ın 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' kitabının, babalarının isteği dışında yazıldığını iddia etmiş, kitapla aynı ismi taşıyan filmin 'kişilik haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle çekimlerinin durdurulması yönünde mahkemeye başvurmuştu. İstanbul 43. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ‘Kişilik haklarına saldırının önlenmesi’ konulu davanın karar duruşmasında, film ve fragmanlarının yayınlanmamasına karar verdi.
Ertaş Ailesi, kararı alkışlayarak kutladı. Mustafa Uslu, ise "Sansür, babalarını filmini yasakladılar onu alkışlıyorlar" diyerek adliyeden ayrıldı.