“Çorba bir yürek yağmurudur” diyen Anadolu insanı, herhalde insanlık tarihinde bir yemeğe yapılabilecek en zarif iltifata imza atmıştır
Bu sözden sonra ne denir bilmiyorum, fakat çorba mutfakta en keyif alarak yaptığım yemeklerin başında geliyor. Benim için bir rehabilitasyon görevi görüyor. Özellikle de sebze çorbaları. Mevsiminde bir sebzeyi alıp, onu ipeksi kıvamda bir çorbaya dö-nüştürürken lezzetini de aynı şekilde yansıtmak bir şef olarak bana keyif veriyor.
Doğa o kadar harika lezzetler sunuyor ki bu mükemmellik karşısında etkilenmemek mümkün değil. Farklı renk, aroma, doku ve yapıdaki ürünlerin her birini aynı felsefe fakat başka bir teknikle pişirmek insanın egosunu okşayan bir duygu.
İyi bir çorbanın benim açımdan sırasıyla üç önemli kriteri var; lezzeti, kıvamı ve dokusu. Damak çatlatmalı, ağızda ipeksi bir his bırakmalı ve pürüzsüz olmalı.
Havaların soğuk, gündemdeki konuların iç kararttığı bu günlerde kendini dinlemek isteyenlere iki farklı ve çok kolay çorba tarifi vereceğim.
Hayattan keyif almak ve içinizi ısıtmak için kendinizi ödüllendirin ve ocaklarınızın başına geçin...
YERELMASI ÇORBASI
Malzemeler: n 500 gr. yerel-ması n 1 adet soğan n 500 ml. sebze suyu veya su n 100 ml. krema
Hazırlanışı:
* Yerelmalarını iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte dilimleyin.
* Soğanı ince ince dilimleyip kızgın bir tencerede yerelmalarıyla birlikte kavurun.
* Yerelmaları karamelize olana dek bunu sürdürün.
* Sonrasında sebze suyunu (veya normal suyu) ilave edin.
* Yerelmaları yumuşayınca, robotta püre yapın.
* Kıvamını açmak için krema kullanın.
* Tuz ve karabiberini zevkinize göre ilave edip, servis edin.
KARNABAHAR ÇORBASI
Malzemeler: * 1 kg. karnabahar * 200 ml. süt * 200 ml. sebze suyu veya su * Köri ve taze kekik
Hazırlanışı: Karnabaharın kalın kök kısımlarını temizleyin.
* Tencereye süt, sebze suyu, biraz tuz, taze kekik ve ayıkladığınız karnabaharı koyun. (Beyaz kök sebzelerini pişirirken mutlaka pişirme suyuna bir miktar süt ekleyin. Bu, hem kararmasını önler hem de acımtırak tadını giderir.)
* Karnabahar yumuşayana kadar pişirip, robotta püre haline getirin. İçine bir tutam köri ilave edin.
* Kıvamını açmak için, pişirdiğiniz süt-sebze suyu karışımı kullanın.