Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Birçoğumuz hayat tercihlerimizi yaparken mühendislik, işletme ve doktorluk gibi ana yolları seçtik veya seçmek zorunda kaldık. Çok fazla seçenek de yoktu. Bu tercihler belli bir azınlığı mutlu ederken birçoklarını tatmin etmedi. Hele bir de belirli bir düzenin parçası olunca, meslek değiştirmek hiç de kolay değil.
Yaratıcılığı ön plana çıkaran diğer meslekler gibi aşçılık da son yıllarda oldukça popüler bir hal aldı. Nihayetinde, aklında küçük bir restoran veya kafe açma fikri olmayan bir kişiye henüz rastlamadım. Üniversitelerde açılan aşçılık bölümlerinin ve iyi sertifika programlarının bunda önemli bir rol oynadığına inanıyorum. Bu konuda oldukça fazla soru alıyorum. Hangi okulların daha iyi olduğu, yurt içi mi yoksa yurt dışının mı tercih edilmesi gerektiği gibi...
Öncelikle aşçılığın çok zor ve asosyal bir iş olduğunu söylemek istiyorum. Çalışma
saatleri herkesin ve sevdiklerinizin eğlendiği saatlere denk gelir. Mutfaklar küçük ve sıcaktır. Stres doludur. Bu işten zengin olan çok az insan vardır. Açılan her 10 restorandan dokuz tanesi bir yılı doldurmadan kapanır. Eğer bu işe gönülden bir tutkunuz yoksa, hiç girmeyin derim.

Haberin Devamı

YENi YIL TEMENNiLERİ
İlk tercihiniz yurt dışı olsun
Tüm bu zorluklar sizi yıldırmadıysa, eğitim almanızı şiddetle tavsiye ederim. Sonrasında da iyi restoranlarda çalışmanızı... Eğer hata yapacaksınız, başkalarının lokantalarında bunu yapmanız daha doğru olacaktır.
Okulu lütfen bir amaç olarak görmeyin. Okul sadece bu yolda, size vakit kazandıracak, doğru bağlantıları yapmanızı sağlayacak, temel eğitimi alacağınız bir basamak. Eğer maddi durumunuz müsaitse, yurt dışına çıkmanızı öncelikle tavsiye ederim. Oradaki okullar daha iyi olduğundan değil... Yurt dışında okuduğunuz taktirde, sonrasında o ülke sayesinde dünyanın en iyi restoranlarında çalışma imkanınız olacaktır. Bu büyük bir şans...
Eğer Türkiye’yi maddi veya manevi herhangi bir sebepten dolayı terk edemiyorsanız, üzülmeyin. Çok iyi okullar ve sertifika programlarımız var. Özellikle Tepebaşı’ndaki ‘Istanbul Culinary Institute’ ve Maslak’taki ‘Mutfak Sanatları Akademisi’ bu konudaki en iyi aşçılık okulları. Her ikisi de işini ciddiyetle yapıyor ve sonrasında da iyi restoranlarda iş imkanı sağlamak konusunda başarılılar.
Benzer bir yoldan ben de geçtim. İşletme eğitiminden sonra kariyerimi değiştirip yurt dışında aşçılık eğitimi almaya gittim. Hiç de kolay olmadığını bizzat gördüm. Şu anda mutluyum. Başka hiç bir meslekten bu denli keyif alabileceğimi sanmıyorum. Eğer yeni yılın ilk gününde yeni bir hayata doğru atılmak için karar aşamasındaysanız ve gerçekten yemeğe karşı bir sevdanız varsa, sizi de aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız.