Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Sevgili Civan Er’in açtığı ‘Yeni Lokanta’, ismi gibi Türk gastronomisinin yeni ve güzel yüzünün en iyi örneklerinden

YENi LOKANTA

Türk gastronomisinin dünya çapında ses getirebilmesi için, iyi ve kaliteli şeflere ihtiyacımız var. Artık klişe olmuş “İyi futbol, iyi futbolcularla oynanır” lafını, “İyi yemek, iyi aşçılar tarafından pişirilir”e uyarlayabiliriz. Şeflerin yeteneklerini özgürce sergileyebilecekleri yerse, hep hayalini kurdukları kendi lokantalarıdır. Son bir yılda bu konuda çok umut verici gelişmeler oldu. Maksut Aşkar’ın ‘Sekizistanbul’u, Cihan Kıpçak ve Üryan Doğmuş’un ‘Gile’si ve Emre Şen’in ‘Flamingo’suna, şimdi de Civan Er’in ‘Yeni Lokanta’sı eklendi. Eğitimli, idealist ve vizyon sahibi bu yetenekli şefler, tek başlarına veya bir ortakla birlikte, kendi restoranlarını açtılar. Sonuçlar harika oldu.
Kısa süre önce açtığı ‘Yeni Lokanta’da Civan Er’in hazırladığı her şey taze, lezzetli ve dürüst yemeğin tarifi olabilecek nitelikte. Civan Er, Türkiye’nin farklı coğrafyalarına yaptığı ziyaretler sonrası, birikimlerini rafine lokantasına yansıtmış. Yemeklerin lezzetleri kadar, altında yatan hikayelerin ve yaratcılığın da misafirleri mest edeceğinden kuşkum yok.

Bu sene yediğim en lezzetli köfte
Biraz da yemeklerden bahsedelim. Odun fırınında kendi hazırladığı ekşi mayalı ekmek ve isli tereyağ, yemeğin sonraki kısmına dair önemli ipuçları veriyor. Köfte, bu sene yediklerim arasında tartışmasız en lezzetlisiydi. Asma yaprağında paçanga ve kuru patlıcanla doldurulmuş mantı, hem lezzet hem de yaratıcılık anlamında üst düzeydi. Antakya’nın tuzlu yoğurduyla hazırladığı ıspanak, yerel tatların nasıl rafine edebileceğinin çok başarılı örneklerindendi. Muhallebili kadayıf kızartması ve yanındaki isli dondurmaysa, yemeği sonlandırmak için nefis bir tatlıydı.
Civan Er’in yemek hakkındaki bilgisi ve elinin lezzetini, daha önceki yazılarından ve çalıştığı mekânlardan zaten biliyorduk. ‘Yeni Lokanta’yla daha bir parıldamış. Karakterli ve arkasında ciddi emek olan mekânı, biz yemek sevenler için cazibe merkezi olduğu kadar, genç aşçılar için de iyi bir okul işlevi görecek. Türk gastronomisi sevgili Civan ve benzer şeflerin omuzlarında yükselirken; bu tür girişimler, yeme-içmeyle ilgilenen herkese keyif veriyor. Gidecek çok yolumuz olsa da; coğrafi, tarihi ve yetişmekte olan işgücü zenginliklerimizle geleceğimizin çok parlak olduğuna inancım sonsuz.