Bugün yapmaktan çok zevk aldığım iki ekmek çeşidinin tarifini sizlerle paylaşacağım: Herkesin iyi bildiği “üzümlü ekmek” ve meşhur “focaccia”
Ekmek, tahmin ediyorum hepimizin aklında yemeğe dair en eski anıları içeren, bir parça kutsallık mertebesine yükselmiş bir yiyecektir. Hafızamda ekmekle ilgili yüzlerce anı var: Mahalle fırınından sıcak sıcak aldığımız, eve gidene kadar dayanamayıp ucundan koparıp yediğimiz ve bu yüzden tatlı-sert bir uyarı aldığımız zamanlar... Ramazan’da çıkan mis kokulu pideler... Sabah kahvaltısında, içinde peynir erittiğimiz simitler...
Bu bağlamda her restoranın, misafirlerin hafızasında etkileyici bir iz bırakacak kendi el yapımı ekmekleri olması gerektiğini düşünüyorum. Neticede yemekler masaya gelmeden önce, restoranda ilk yenilen lokmanın ekmek olduğunu yadsıyamayız. Ekmek yapmak hiç de tahmin edildiği kadar zor değil. Üstelik iyi yapıldığında restoran adına çok önemli bir fark yaratır. Çeşitleri sık sık değiştirilmekle birlikte, en beğenerek yaptığım iki farklı ekmeğin tarifini paylaşacağım.
Üzümlü ekmek
Malzemeler
l 1060 gr. un l 36 gr. şeker
l 25 gr. tuz l 36 gr. maya
l 2 adet yumurta l 225 ml. süt
l 340 ml. su l 1 çay kaşığı tarçın
l 75 gr. ceviz l 75 gr. kuru üzüm
Hazırlanışı
Fırını 160 dereceye getirin. Un, şeker, tuz, yumurta, süt ve tarçını mutfak robotunda karıştırın. Ayrı bir kapta su ve mayayı karıştırıp ilk karışıma ilave edin. En son ceviz ve üzümü ekleyin. Hamuru bir top haline getirip 2 saat boyunca oda sıcaklığında dinlendirip sonrasında fırınlayın. Yaklaşık 40 dakika sonra ekmek hazır olacaktır.
Focaccia
Malzemeler
l 530 gr. un l 20 gr. tuz
l 15 gr. yaş maya l 15 gr. şeker
l 340 ml. su l 20 gr. zeytinyağı
l Fesleğen ve biberiye
Hazırlanışı
Fırını 200 dereceye getirin. Un ve tuzu mutfak robotunda karıştırın. Bu karışımın içine ince ince doğradığınız fesleğen ve biberiyeyi ekleyin. Ayrı bir kapta da su, zeytinyağı, şeker ve mayayı karıştırdıktan sonra ilk karışıma ilave edin. Bir süre robotta karıştırdıktan sonra, elinizle yoğurmaya devam edin. Hamuru bir top haline getirip 2 saat boyunca oda sıcaklığında dinlendirin. Sonrasında fırınlayın. Yaklaşık 25 dakika sonra ekmek hazır olacaktır.